Zivatarlánc, szupercella, hidegfront is borzolta a kedélyeket az elmúlt napokban

Agro Napló
Időjárási körképet állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt napok időjárási anomáliáiról, a zivatarláncról, a szupercelláról és a hidegfrontról – a tapasztaltakat a köztestület a NAK honlapján tette közzé.
A szomszédos Szlovákia területén nagyobb méretű jégdarabok hullottak, és Kassától északra egy tornádó is kialakult

 

Felidézik: Északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat, április 22-én csütörtökön, többfelé záporok, zivatarok alakultak ki a déli óráktól kezdve. Hevesebb zivatarok keletkeztek, melyekhez felhőszakadás, jégeső és óránkénti 70-80 kilométeres széllökések társultak. Északkeleten a nyíregyházi járásban szupercella is kialakult. A délután folyamán pedig a zivatarok két zivatarlánccá álltak össze és alakultak ki zivatarcellák, melyek egymást követve haladtak a kelet felé.

Így Rakamaz fölött szupercella vonult át borsó és cseresznye méretű jéggel, amelyet a mellette lévő településről Tiszanagyfaluból jelentettek. A rakamazi szupercella mellett Heves és Borsod megye területe felett alakultak még ki jeget okozó zivatarcellák.

Jelzik: a szupercella hidegfronttal érkező, forgó feláramlást tartalmazó, többnyire hosszú életű, és gyakran jelentős károkat (jégeső, szélvihar, felhőszakadás, tornádó) okozó zivatartípus. A legerősebb tornádók többsége szupercellákhoz köthető. A szupercella mozgása során akár 250-300 km-t is megtehet, emellett hatalmas energia halmozódhat fel, ami kimagasló elektromos tevékenységet okoz. A szupercellákban a szélsebesség akár a 120 km/h-t is lehet, amely fákat csavarhat ki és tetőket rongálhat meg.

Április 22-én az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőműszerei 22123 villámot mértek, ami általában a május és júniusi hevesebb zivatarok esetében szokott előfordulni.

Összesítették azt is, hogy milyen tényezők hatására volt extrém mennyiségű jég és jégbejelentés április 22-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága nagyon alacsonyan volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott, melyek április hónapban általában nem jellemzőek.
  • Meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeiben (9400 méter és -45 Celsius fok).
  • A talajszinten déli órákra 20 Celsius fok feletti hőmérséklet volt, ami erős feláramlást okozott.
  • A hidegfront nedves hideg levegővel érkezett hazánk területére.

A hazánkat elérő zivatarrendszerből, a szomszédos Szlovákia területén nagyobb méretű jégdarabok hullottak, és Kassától északra egy tornádó is kialakult – olvasható az összesítésben.

A NAK ismertetése kitér arra is, hogy jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a zivatarokat megelőzően és alatt be voltak kapcsolva, és működtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!