2024. április 29. hétfő Péter

A kormány 7,5 milliárdos pályázati forrást biztosít önkormányzati fejlesztésekre

Agro Napló
A Pénzügyminisztérium (PM) és részben a Belügyminisztérium (BM) által meghirdetett pályázati forrásokból egyebek mellett utak, járdák, iskolák, óvodák és orvosi rendelők újulhatnak meg – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Ismertetése szerint a Pénzügyminisztérium (PM) egyik most meghirdetett pályázatán 1,5 milliárd forinttal segítik a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását; így óvodai és bölcsődei konyhák felújítására, építésére nyújtanak támogatást – foglalja össze a PM honlapja.

A PM másik – a Belügyminisztériummal (BM) közös – pályázatán három területen segítik az önkormányzatok beruházásait, összesen 6 milliárd forintból.

A pénzügyminiszter közölte: pályázni lehet a sportolás feltételeinek a javítására, iskolai, óvodai sportpályák létesítésére, és pályázni lehet belterületi utak, járdák és akár hidak felújítására is. Önkormányzati épületek fejlesztésére is lehet forrást kérni, így például óvodák, háziorvosi rendelők, vagy a városháza megújítására – mondta Varga Mihály.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly év végén csaknem 40 milliárd forint rendkívüli és közvetlen támogatással segítették az önkormányzatokat, a most kiírt pályázatokkal pedig ezt a munkát folytatják. A cél, hogy az önkormányzatok oldaláról is támogassák a beruházások növelését, és országszerte megújuljanak a közösségeknek fontos épületek – mondta. (A kiírások részletei a kormany.hu weboldalon érhetők el.)

Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatását célzó hatmilliárd forintos keretösszegű belügyminisztériumi pályázatról Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta: olyan önkormányzati feladatokhoz nyújtanak támogatást, amiket egyéb pályázati forrásokból nem lehet ellátni.

Március 12-ig lehet pályázni önkormányzati feladatellátást szolgáló épületek, így bölcsődék, óvodák, közös önkormányzati hivatalok, belterületi infrastruktúra - utak, hidak, járdák - felújítására, valamint sportfejlesztésre – hangsúlyozta az államtitkár, a pályázatokat első körben június 30-ig elbírálják.

Hozzáfűzte – tette közzé a BM honlapja a kormányzati hírportálon –, hogy igyekeznek további forrásokat előteremteni, és az év második felében, ha erre lehetőség nyílik, lesz egy második kör is.

Pogácsás Tibor kiemelte: az épületkorszerűsítési igénylések esetében nagyon fontos, hogy a felújítás energetikai korszerűsítést is jelentsen, továbbá külön előnyt jelent, ha a pályázók megújuló energiát vennének igénybe.

A belterületi infrastruktúra felújításánál több kategória létezik, így a lakosságszámnak megfelelően változik az elnyerhető támogatás összege – mondta.

A pályázat célja – az előző évekhez hasonlóan – a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása, javítása, valamint a közös önkormányzati hivatal székhelyének fejlesztése, felújítása. Célja továbbá a rendszeres testmozgás elősegítéséhez szükséges feltételek megteremtése, valamint az önkormányzati tulajdonú, belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatása.

A vissza nem térítendő támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik, illetve intézményfejlesztés esetében, társult fenntartásnál a társulás székhelye szerinti települési önkormányzatok – az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján meghatározott arányú – önerő biztosítása mellett. A támogatás felhasználásának végső határideje 2022. december 31. – közli a kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!