2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nőttek az őszi szántóföldi növények hozamai

Agro Napló
A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása – mondta Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően.

A budapesti sajtótájékoztatón az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is – közölte az MTI.

Az idén kukoricából 7,45 millió tonnát, napraforgóból 1,8 millió tonnát, szójából 174 ezer tonnát takarítottak be, az átlagos terméshozam kukoricából 8,3 tonna, napraforgóból 3 tonna, szójából 2,9 tonna volt hektáronként - ismertette. Megjegyezte, hogy öt év átlagában az átlaghozamok mindhárom terménynél nőttek: a szójánál és a kukoricánál 20 százalékkal, a napforgónál 10 százalékkal.

Feldman Zsolt kérdésre válaszolva közölte: a 15 400 hektár cukorrépa termesztési terület 59 százalékát, mintegy 9 ezer hektárt már betakarítottak, a munkákat nehezíti a száraz időjárás.

Az államtitkár megjegyezte, az időjárás az őszi vetéseknek sem kedvez, a szárazság kihathat a kalászosok jövő évi termésére, és utalt a nemzetközi gabonatanács jelentésére, amely szerint a 2018-2019-es szezonban világszinten a gabonakészlet deficites lesz, azaz a termelést jelentősen meghaladó felhasználási szint várható. 

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a szántóföldi növények vetése a meleg időjárás miatt egy hónappal előbb fejeződött be, és a csapadékhiányt az őszi káposztarepce minden bizonnyal meg fogja érezni. A szövetség elnöke kitért arra, hogy a Duna alacsony vízállása miatt gondot jelent a gabona kiszállítása, emiatt a tárolás elhúzódik, nehezen ürülnek ki a raktárak.

Újságírói kérdésre válaszolva Feldman Zsolt elmondta, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési szezon. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!