A munkaerőhiány már élelmiszerbiztonsági problémákat okoz

Agro Napló
Az idén kevesebb élelmiszerrel, vendéglátással foglalkozó létesítménybe jutottak el a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a szokásos nyári ellenőrzés alatt, mégis jelentős, 25,1 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által július 1. és augusztus 20. között elrendelt ellenőrzés során 5.659 létesítményt ellenőriztek és több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek - adta hírül az Agrárminisztérium. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai irányítása mellett, a Nébih és a megyei kormányhivatalok munkatársainak közreműködésével sikeresen lezajlott az élelmiszerlánc idei nyári szezonális ellenőrzése.

Az ellenőrök az akció során 5.659 létesítményt vontak vizsgálat alá. Ezen belül 2.695 vendéglátóhely, 633 élelmiszer-előállító és 2.331 élelmiszer-kereskedelmi egység, 607 jelentős rendezvényre kitelepült vendéglátó egység, továbbá a gyermektáborok ellátása szempontjából 6 főző- és 3 tálalókonyha került górcső alá. Laboratóriumi vizsgálatnak 133 tételt vetettek alá a szakemberek. Kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre, az őstermelők árusítási szokásaira, a halkereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartására, és a faanyag kereskedelemre.

Az élelmiszerágazat különböző létesítményeinek ellenőrzése során a legtöbbször a munkaerő-hiány miatt felvett, sokszor képzetlen dolgozók személyi, illetve létesítmény higiéniai hiányosságaival találkoztak az ellenőrök. Gyakran tapasztalták a HACCP előírások megsértését, és a nyári hőség miatt a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatos problémákat is a nyomon követhetőségi gondokat is. Mindezek miatt 185 figyelmeztetésre, 29 esetben a tevékenység korlátozására került sor. Bírságot 303 esetben szabott ki a hatóság, melynek összege meghaladja a 25 millió forintot.

Az ació alatt az ellenőrzött 2.695 vendéglátó létesítmény 77,8 százaléka üzemelt a szabályoknak megfelelően, 2016-ban azonban - több létesítmény ellenőrzése mellett - még 81 százalék volt ez az arány.

A szezonális ellenőrzéskeretében 800 belföldi forgalmazónál (kis- és nagykereskedők, őstermelők, valamint vásárok, piacok és út menti árusok) végeztek  zöldség-gyümölcs kereskedelemmel kapcsolatos vizsgálatokat, összesen 1.794 tétel (1 440 db hazai, és 354 db import) vizsgálata zajlott le.

Az ellenőrzések során 178 esetben állapítottak meg hibát, ebből 50 esetben nyomon követési hiányosságok, 26 esetben a regisztráció hiánya miatt, 100 esetben jelölési és minőségi kifogás következtében, továbbá 1 esetben a higiéniai követelmények nem megfelelősége és 1 esetben a növényvédelmi előírások megszegése miatt. Összesen 140 élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására került sor, együttesen 8.020.564 forint értékben. Az ellenőrök 38 forgalmazóval szemben alkalmazták a figyelmezetés szankciót. Összesen 69 tételt vontak ki a szakemberek, mintegy 12,5 tonna mennyiségben, amelyből 20 tétel megsemmisítését rendelték el (mintegy 6,2 tonna mennyiségben) annak ismeretlen eredete és nem nyomon követhetősége miatt.

A szezonális akció az őstermelői tevékenységre is kiterjedt. 2018 nyarán 877 őstermelő ellenőrzése során főként kisebb szabálytalanságokat tártak fel a szakemberek (53 esetben). Eljárást 22 esetben indítottak, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket értékesített. A Nébih, az eddig beérkezett jelentések alapján azt a következtetést vonta le, hogy a korábbi évekhez képest csökkent az őstermelői értékesítéssel kapcsolatos szabálytalanságok száma.

2018-ban újabb, a Nébih által felügyelt szakterületekkel és tevékenységekkel bővült a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az Állami Halőri Szolgálat halőrei 71 Balaton környéki és 65 Duna menti vendéglátóhelyen ellenőrizték az eladásra kínált hal és haltermék származását. Az ellenőrök 9 étterem esetében találtak szabálytalanságot, a kiszabott halvédelmi bírság elérte a 900.000 forintot.

A hivatal EUTR részlege 25 esetben vonta ellenőrzés alá a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek tevékenységét, valamint 2 járőrautóval figyelték a közúti forgalomban résztvevő fatermék-szállító járműveket. Ugyancsak újkeletű volt a kutyák és macskák szívférgességének megelőzésére alkalmas, Magyarországon engedélyezett állatgyógyászati készítmények ellenőrzése, amely 7 termékre terjedt ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03