2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Rájár a rúd a dohányosokra: gyengébb termés várható

Agro Napló
Országosan 10-15 százalékos terméskiesésre, és gyengébb minőségre számítanak a dohánytermelők az aszály miatt. A csak támogatással életképes ágazat küzd a munkaerő-hiánnyal is, külföldi vendégmunkásokra szorulnak.

Fotó: MTI

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte Bényei Illés a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke. A jelentős ültetvényekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyáron alig volt csapadék, így ahol nem öntöztek a gazdák, ott a termésmennyiség és -minőség is rendkívül gyenge lett. Az ország többi dohánytermő területén inkább a szélsőséges időjárás okozott gondot, a forró nyári napok, valamint a nagy mennyiségű eső váltakozása - fogalmazott Bényei Illés az MTI megkeresésére. (A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt.) A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni.

Bényei Illés szerint a betakarítási munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak a tavalyi évhez viszonyítva, viszont a minőséget rontja, hogy az aszály miatt kényszerérésben van a növény, ráadásul nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni - tette hozzá.

A másik nagy gond a munkaerőhiány, szavai szerint mára "tarthatatlanná" vált a helyzet, nincs elég idénymunkás. A dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelési költségeket, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál - fogalmazott az érdekképviseleti szervezet vezetője.

Meglátása szerint a gépi betakarítás sem megoldás erre a problémára, mert a viszonylag drága kombájnok beszerzését nem támogatják ebben az uniós költségvetési ciklusban, emellett a helyi terepviszonyok sem kedvezőek a gépek használatára.

Magyarországon 2018-ban tavalyhoz képest százzal kevesebb, összesen 753 termékértékesítési szerződést kötöttek a termelők és a feldolgozók. A 3258 hektár beültetett dohányból 2597 hektáron Virginia, 661 hektáron pedig Burley terem. 2017-ben 3380 hektáron termett Virginia, 692 hektáron pedig Burley-féle dohány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!