2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Előrehozott kifizetésekkel támogatná az állattartókat az EU

Agro Napló
Szabálykönnyítéssel, az előlegfizetési hányadok emelésével enyhítene az Európai Bizottság az aszálykárosult állattartó gazdák helyzetén.

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő a nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeinek csökkentése és a takarmányhiány elkerülése érdekében - közölte a szervezet. A bizottság előterjesztése értelmében a mezőgazdasági termelők december helyett már október közepén hozzájuthatnak az őket megillető közvetlen kifizetéseknek akár a 70, a vidékfejlesztési program keretében biztosított kifizetéseknek pedig akár a 85 százalékához is, hogy javuljon pénzforgalmi helyzetük.

Enyhítenének egyes termeléssel kapcsolatos előírásokon is, például a rendes körülmények között ősszel elvetett, téli betakarítás vagy legeltetés céljára termelt növényeket a gazdálkodók takarmánytermelés vagy legeltetés céljából köztes növénykultúraként kezelhetnék. Ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé. A köztes növénykultúrákat a gazdák legeltetés, illetve takarmánytermelés céljából tiszta növénykultúraként vethetnék el, nem pedig keverve, ahogy azt a hatályos jogszabályok előírják. A köztes növénykultúrák esetében lehetőség lenne a nyolchetes időszak lerövidítésére annak érdekében, hogy betakarításukat követően a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodók elvethessék a téli növénykultúrákat.

Az agrárágazatnak szánt gyakorlati segítség célja, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára, a nagy nyári szárazság miatt ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást az aszályos területeken. A javaslatokat a bizottság benyújtotta a tagállamoknak is. Megszavazásukra várhatóan a következő napokban, hivatalos elfogadásukra pedig szeptemberben kerül majd sor. Az intézkedéseket visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni - közölte az EB.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Magyarország nincs az aszály által érintett országok között, amelyekre a fenti kedvezmények vonatkoznak, a gazdálkodóknak tehát teljes mértékben be kell tartaniuk a hatályos 10/2015. (III.13.) FM rendeletben foglalt zöldítési előírásokat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!