2024. május 2. csütörtök Zsigmond

AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYARKERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET 2018 Termékfejlesztési díj helyezettjei

Agro Napló
Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYERKERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET 2018 kiállítások Termékfejlesztési díj pályázatára 36 pályázat érkezett. A legtöbben a Nemzetközi díj- Gépesítés kategóriájában indultak,- az elmúlt év tendenciáját követve - így a legtöbb elismerés is itt született. A zsűri ez alkalommal is elmondhatja, hogy nem volt egyszerű helyzetben, mivel igen sokféle és színvonalas termékről kellett véleményt alkotnia. A kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, az alábbi eredmények születtek.

Nagydíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés Kategóriában

Farmgép Kft. - KERTITOX REVOLUTION szántóföldi permetezőgép

KERTITOX Revolution permetezőgép nem drágább hagyományos elődeinél. Kompatibilitást tesz lehetővé különböző gyártók termináljaival, sok esetben RTK pontos GPS-s eszközeikkel. Ezáltal jelentős/új beruházási költségtől kíméli meg a gazdákat.

Az ISOBUS felszereltségű, computerizált Revolution permetezőgép már csak egyetlen ISOBUS-csatlakozón keresztül kapcsolódik a traktorhoz.

Amennyiben a gazdák nem rendelkeznek ISOBUS rendszerű eszközzel az általunk ajánlott MÜLLER-Elektronik termináljai közül tudnak választani. Természetesen az ISOBUS csatlakozót is beépítjük a traktorba. GPS-s szakaszolás.

VarioSelect: Használjon több fúvókát egyszerre!

Curve Controll: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával.

Ultrahangos keret szint szabályzás: A keret magasságát és dőlését képes szabályozni. A rendszerhez legalább 2 ultrahangos szenzor, egy dőlésszenzor és egy szögszenzor tartozik. A szórókeret karokon és a gép középső részén egy-egy ultrahangos szenzor található. A szórókeret részeit vezérelve erősen egyenetlen talajon is maximális pontosságú távolságszabályozás érhető el.
Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. - CLAAS CEMOS AUTOMATIC új CEBIS MOBILE terminállal és új CEMOS AUTO THRESHING rendszerrel CLAAS LEXION kombájnokhoz

A CLAAS a LEXION kombájnokkal a betakarítási folyamatok magas szintű ésszerűsítésére és egyszerűsítésére törekszik.

Ebben a feladatban több, mint 75 év kombájngyártási tapasztalata fonódik össze a harsewinkeli gyártónak. A CEMOS AUTOMATIC önállóan végzi el az optimális beállításokat: folyamatosan, függetlenül és automatikusan. 

Az új CEBIS MOBILE 12 collos képernyőátmérője és érintőkijelzős felülete teljesen új kezelési lehetőségeket nyújt a CRUISE PILOT, a CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC kezelő támogató rendszerekhez.

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszereknél a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát.

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. - Auditker FB 1000 R fólia felszedő gép

Az Auditker termékpalettáján szereplő FB-1000 R fólia begyűjtő berendezés egy hiánypótló fejlesztés eredménye. Egyéb mezőgazdasági gépek értékesítése során felhasználói igény jelentkezett az ez a gép által betöltendő funkcióra.

Mind belföldi, mind pedig külföldi kínálatokat kutatva, nem találtunk ennek a feladatnak elvégzésére megfelelő berendezést, ezért fogtunk bele a kifejlesztésébe. A piacon teljesen újdonságnak számít, más gyártónál nem fellelhető.

Az intenzív szántóföldi kertészeti termelés során előszeretettel használnak a termelők talajtakarást műanyag fóliával. Ezek a fólia csíkok, melegen tartják a kultúrának a talajt, és gondoskodnak a gyommentességről.

A vegetációs időszak végeztével súlyos terhet jelentenek a környezetre. Gyakran nem sikerül maradéktalanul összegyűjteni, ehhez hozzájárul a munkaerő hiánya is. Ha mégis sikeres az összegyűjtés, a termő terület valamely sarkában ott marad, ebben az állapotában lehetetlen az újra hasznosítása.

Ezzel a berendezéssel könnyedén, kevés emberi munkaerő igénybevételével begyűjthetjük ezeket a fólia csíkokat. Ezeket a tekercseket ugyancsak a begyűjtő gép emelő villájának segítségével a szállító eszközre rakhatjuk. Ezzel megoldásra került a hulladék összegyűjtése, és annak elszállítása. Ez után már megoldható azok újra hasznosítása is. 

Ez a termék fontos szerepet tölt be a termőhely fenntarthatóságának megvalósításában azzal, hogy tekintélyes környezetszennyezést akadályoz meg. Amennyiben a felhasznált fólia tömegeket a termőterületek szélén hagyjuk, ökológiai sebek keletkeznek ott, ahol egészséges termelés is folyhatna. Hazai gyártású berendezés, elérhető áron. Hatékonyság, és termelékenység, kevésbé fontos fogalmak ebben az esetben, mint a környezetvédelem!

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. - Fliegl DPW 210 bálaszállító pótkocsi

A Fliegl szabadalmaztatott biztosító rendszere.

A bálákat rakodni egyszerű feladat. A bálák lekötése ellenben időt és energiát, néha nyaktörő mutatványt igényel. A kör- és kockabálák szállítását a Fliegl lekötő spaniferek nélkül oldja meg – a kocsi mindkét oldali nagy kerete biztonságosan rögzíti a rakományt.

A háromtengelyes bálaszállító pótkocsi DPW 210 BL Profi garantálja a megbízható és az előírásnak megfelelő rakományrögzítést a közúton.

A hidraulika segítségével nagy felületű bálarögzítő keret jobbról lefelé záródva rögzíti a bálákat. Továbbá a hálóval, vagy ponyvával (opció) lefedett keret megakadályozza, hogy a menetszél miatt szennyeződés vagy szalma kerüljön az útra. A telepen a DPW 210 BL Profi bálafogó keretei gyorsan és egyszerűen kinyithatók, így a lerakodás is pár perc alatt elvégezhető.

Az új típusú, BL Profi pótkocsi alapfelszereltségben elől- és hátul bálatámasztó kerettel rendelkezik és 40 km/h –ra vizsgáztatható.  A plató hossza 9.700 mm, a megengedett össztömeg 21 tonna. Alapfelszereltség a kétvezetékes légfék és az automata fékerő szabályzó (ALB).

A Fliegl rakományrögzítős bálaszállító pótkocsijával időt takarít meg.


 

RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – Precíziós szárítás DryerDoctor szolgáltatás a mezőgazdasági szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére

A precíziós szárítás a DryerDoctor szolgáltatásunk és a Videokontroll szinergikus hatására épül. A véletlenszerűséget kiiktatja a szárítási folyamatból, ezáltal az optimális szinthez közel tartható a termény nedvességtartalma és minősége

Már harmincnál is több az optimalizált szárítók száma. A nagy érdeklődés arra vall, hogy nagyon várta már a piac a megoldást, ennyien tehát már profitálnak is belőle.

A mérési pontok helyhez kötöttek és beazonosíthatók a mátrix elrendezés révén, az IT háttér biztosítja, hogy nagy mennyiségű adat feldolgozásával az eltérések vizuálisan is kitűnjenek. A diagnosztika, azaz az eltérést kiváltó ok meghatározásában is nélkülözhetetlen a modern számítástechnika, a térinformatika.

A precíziós beüzemelés során figyelemmel kísérjük a változás folyamatát, az optimális működést megvalósító, vagy megközelítő műszaki megoldások mentén. A precíziós beüzemelés eredménye a precíziós szárítás, az optimalizált és üzemi viszonyok között kontrollált vízelvonási folyamat.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Agro-Békés Kft - Case IH Maxxum Multicontroller Active Drive 8 sebességváltóval

Az Év Gépe díjat elnyert Maxxum Multicontroller traktor új fél-powershift sebességváltóval rendelkezik, mely 8 powershift fokozatot kínál 3 tartományban. Ezt hívja a Case IH ActiveDrive8 sebességváltónak, mely számos előnyt kínál kezelőjének.

Az ActiveDrive 8 összesen 24 sebességfokozatot kínál előre és hátramenetben is, amely még hatékonyabbá teszi a traktort és pihentetőbbé üzemeltetését.

A mászófokozatok speciális feladatokhoz opciósan szintén elérhetők.

Az első sebességtartomány a 10,2 km/h sebességet éri el, elsősorban nehezebb szántóföldi munkákhoz tervezték, melyek nagyon alacsony sebességet igényelnek, mint az alapművelés vagy a szabadföldi kertészeti munkák, amihez az opciós mászófokozatok is jól jöhetnek.

A második tartomány az általános feladatoké, amely lefedi a szántóföldi munkák 90%-át, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelent szálastakarmány betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a “skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra.

 

AGROTEC Magyarország Kft. - Lindsay Pivot Control

A PivotCotrol egy olyan távvezérlő egység, mely szinte minden típusú öntözőgépen alkalmazható. Segítségével monitorizálható több öntözőgép együttes működése, a kijuttatott mennyiség optimalizálása mellett.

A valós idejű kommunikációnak köszönhetően a gépen elhelyezett GPS antenna segítségével az aktuális pozíció is ellenőrizhető, valamint a végágyú működtetése is pontosítható.

A távvezérlő rendszer lehetőséget nyújt 360 elkülönült szektor alkalmazására, mely a konkurens gépek gyártóazonos kialakításához képest kétszeres mennyiség, hogy differenciált kijuttatást megvalósítva csökkentsük a felhasznált víz és energia mennyiségét.

A PivotCotrol segítségével távvezérelhetővé válnak már hosszú évek óta manuálisan üzemelő öntözőberendezések.

A gazdasági hatása alapvetően több részre osztható:

  • Az egyre nagyobb méretet öltő munkaerőhiány a mezőgazdaságban is érezteti hatását, de a PivotControlnak köszönhetően a gazdaságban csökkenthető az élőmunkaerő igény, mert az öntözőgépek működése a weben keresztül nyomon követhető és szabályozható.
  • Az öntözés során olyan új lehetőségek nyílnak, melyek a rendszer programozásával lehetőséget biztosítanak különböző zónák kialakítására, mellyel vizet és energiát tudunk megtakarítani, ezáltal csökkentve a költségeket.
  • A valós idejű kommunikáció segítséget nyújt a üzemeltetés optimalizálásában.
  • A listázható statisztika segítségével a szezonok kiértékelése és az adatszolgáltatás egyszerűbbé válik.

A PivotCotrol egy hiánypótló megoldás, mely sok gazdának jelent megoldást, hogy a "koros" öntözőgépeiket a XXI. századnak megfelelő technikai szintre emeljék.

Ezzel a megoldással mindemellett a gazdaságuk hatékonysága is növelhető, mivel az eddig normálisnak számító üzemeltetési költségek nagymértékben csökkenthetők.

Ami viszont sokszor pénzben nem kifejezhető, az a minőségi javulás, mivel a PivotCotrol valós idejű kommunikációjának köszönhetően a felgyorsult világunkban elengedhetetlen az azonnali reakció.

 

AXIÁL Kft. - Fendt 211 V Vario

Fendt 200 Vario – automata kormányzás 70 LE-től.

AGCO/Fendt ragaszkodik a stratégiájához, a nagytraktorok highlight-jait a kisebb szériákba integrálni. Ennek megfelelően ezennel a kompakt Fendt 200 Vario és 200 V/F/P Vario traktorokat kínálja automatakormányzással.

Két rendszer közül választhat a vásárló: ultrahangos sorvezérelt- vagy pozícióvezérelt rendszer közül. A sorvezérelt rendszer esetén a traktor a beállított távolságot tartja a növényektől. A műholdas technológia segítségével a traktort még rossz látási viszonyok között is +/-2cm pontosan képes haladni.

Téli munkákhoz ideális az opcióban rendelhető padlófűtés. A mérnökök a fűtőelemeket direkt a vezetőfülke padlólemezébe integrálták. Termosztát-jeladóval és megfelelő vezérléssel egy hatékony és gyors lábtér melegítés vált elérhetővé.

A VarioActive kormányzással kevesebb kormánymozdulatra van szükség azonos kerékelfordításhoz. 8km/h sebességnél lassabb haladás esetén egy kormányfordulattal a maximális kerékelfordulás elérhető. 8-18km/h között csökken a kormányzási áttétel.

A Fendt 200 Vario új hidraulika rendszere immár LS-szivattyúval rendelkezik, mely 104 l/min teljesítményre képes. Ezáltal a gyors munkavégzésnek a homlokrakodóval –mindezt alacsony motorfordulat mellett – nincs akadálya. Kiemelkedő kényelmet nyújtanak az elektrohidraulikus szelepek homlokrakodó alkalmazásakor. Ezen felül opcionálisan rendelkezésre áll a Power-Beyond csatlakozás (nyomás- és vezérlőkör, szabad visszafolyás) ami a munkagépek gazdaságos meghajtását teszi lehetővé. A jobb látást szolgálják az új LED munkalámpák elöl és hátul a fülketetőben és az A-oszlopon.

 

AXIÁL Kft. - Manitou MLT 940 MLT 140 V+

Gyors és erős, ugyanakkor finom és precíz. CVT fokozatmentes hajtóművekkel érkeznek a Manitou NewAg széria új tagjai.

Tovább bővül a Manitou új mezőgazdasági rakodógép szériája, 2018. év elejétől elérhetőek lesznek a CVT fokozatmentes hajtással készült új típusok is.

Ezeknél a rakodógépeknél a ZF által gyártott fokozatmentes hajtómű hidrosztatikus erőátvitellel párosul, ez együtt biztosítja a 3,5-4 tonna teher gyors mozgatását, ráadásul a rakodógép minden eddiginél finomabban és precízebben manőverezhető.

A Manitou a korábbi mezőgazdasági rakodóinak döntő többségénél a mechanikus nyomatékváltót preferálta. Azt vallották a francia mérnökök, hogy nehéz terepen való anyagmozgatáshoz sokkal megfelelőbb megoldás a mechanikus hajtás, mint a hagyományos hidrosztatikus.

A hidrosztatikus hajtást CVT fokozatmentes váltóval kombinálva viszont már azokat a felhasználókat is meg tudja szólítani a gyártó, akiknek a gyorsaság és dinamika mellett a finom és precíz manőverezhetőség is ugyanolyan fontos.

Készenlét Zrt. - PoliSPEC NIR analizátor

Az etetőkocsikon alkalmazott PoliSPEC NIR berendezés garantálja a kevert takarmány homogenitását és az adagok emészthetőségét, emelve a termelést és a tej minőségét és az állatok egészségét.

Az állandó mérés egy sor precíz információt kínál nekünk, amely egyben lehetővé teszi az állattartók és a takarmányozási szakemberek számára a megfelelő döntések meghozatalát az adagok minősége és az állatok érdekében.

Ez a nélkülözhetetlen berendezés lehetővé teszi a reális időben történő beavatkozást a termelési folyamatokba, elérve ezáltal az optimalizált takarmányt

és a homogenitást, köszönhetően a nedvesség, a nyers fehérje, rost, szárazanyag tartalom, hamu és a takarmány sok más jellemzőinek kiértékelésével.

Az etetőkocsi tartályának belsejébe telepített PoliSPEC NIR reális időben analizálja minden egyes komponenst keverés közben és monitorozza, folyamatosan a TMR paramétereit a tökéletes keverésért. Ezek az információk lehetővé teszik, hogy elérjük az ideális keveréket és ha kell, korrigáljunk.

KITE Zrt. - John Deere 9RX 4 gumihevederes törzscsuklós traktor

A 9RX sorozat a hevederes és kerekes traktorok összes előnyét ötvözi a termelékenység növelése, a költségek csökkentése és a kockázatok mérséklésének figyelembe vételével a modern mezőgazdaság legkeményebb kihívásainak eleget téve.

A gépek meghajtásáról a John Deere PowerTechTH 13,5 literes dupla turbós, valamint a Cummins QSX15 literes változó geometriás turbóval ellátott motorok gondoskodnak. Továbbfejlesztett, Efficiency Managerrel ellátott e18 sebességváltó biztosítja a legmegfelelőbb 18 előremeneti és 6 hátrameneti fokozattal.

A 9RX keskeny kialakításából adódóan közúti szállításban is megállja a helyét. A járószerkezete a nagy felfekvő felülete miatt kisebb mértékű talajtaposást, nagyobb tapadást, jobb kapaszkodóképességet, 4 hevederes kialakítása pedig jobb irányíthatóságot, növelt stabilitást eredményez nedves talajviszonyok esetén is.

Az autoTrac automata kormányzással és a szakaszvezérléssel minden gépkezelő csúcsteljesítménnyel tud dolgozni, ugyanis RTK-val akár 2,5 cm-es pontosság és hosszú távú ismételhetőség biztosítható, továbbá kiküszöbölhetők a költséges átfedések vagy kihagyások.

Valkon 2007. Kft. - Valtra T254 Versu Smart Touch intelligens kartámasz vezérléssel

A T széria legújabb modellje, a Valtra T254 Versu ez év júniusában lett piacra vezetve, igazi szántóföldi traktor.

A SmartTouch új, könnyen használható kartámasszal a legújabb precíziós farmgazdálkodási eszközökkel is fel van szerelve, ezek a gép kezelőfelületébe vannak integrálva. A 9”-os terminál egyszerűbb, mint egy okostelefon. A funkciók max. 2 elhúzással, vagy koppintással elérhetők, a kialakítás olyan egyszerű, hogy lehetetlen eltévedni a menüszerkezetben.

A kezelőfelületbe integrált technológiák: Navigáció, ISOBUS, Telemetria, AgControl és TaskDoc. Az új kartámasz vezérlés növeli a traktor-munkagép kombinációk termelékenységét és megkönnyíti a kezelők munkáját. Különálló profilok készíthetők minden egyes vezető és munkafeladat számára, a szükséges konfigurációk másodpercek alatt behívhatók. A SmartTouch lehetővé teszi a CVT traktorhoz hasonló vezetési élményt. A 271 LE maximális teljesítményével a T254 Versu a T széria legerősebb modellje.

A Versu modell forradalmasítja a powershift-es traktorok vezetését, egyedüli powershiftes traktor a világon, amelyek lehetővé teszi a teljes vezérelhetőséget, csak a vezetőkar használatával. Az ötfokozatú Powershift hajtómű 30 sebesség fokozattal rendelkezik. A kapcsolások precízek és simák.

A Valtra T254 a legmagasabb szintű kényelmet, tartósságot, sokoldalúságot és a skandináv designt kínálja, optimális funkcionalitással és kitűnő kiláthatósággal. Semelyik más powershiftes traktor nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.

A vevők igényeinek maximális kielégítésére ez a modell is testre szabható, felszerelhető a Valtra TwinTrac hátrameneti vezetési rendszerével, vagy egy SkyView fülkével.

VERBIS Kft. - Avant E6 elektromos univerzális minirakodó

Megérkezett a Finn Avant legújabb fejlesztése az E6.

Az AVANT E6 elektromos hajtású univerzális rakodó egyedülálló a kategóriájában Li-Ion akkumulátor technológiájuknak köszönhetően.

A gép innovatív tulajdonságai:

  • Teljesen elektromos hajtású
  • Egyedülálló Li-Ion akkumulátor technológia,
  • Gondozásmentes,
  • 14,5kWh teljesítményű
  • ZERO emisszió
  • Kiemelkedőan alacsony zajszint
  • Alacsony üzemeltetési költségek
  • Környezetbarát
  • Nem érzékeny a hideg éghajlati körülményekre
  • 4-6 óra üzemidő egy töltéssel
  • Gyorstöltés 1 óra alatt

Az Avant E6 elektromos rakodógép egy univerzális eszközhordozó is egyben széles adapter választékának köszönhetően. Egy géppel nem csak a fő feladatok oldhatóak meg, pl. állattartó telepen a takarmányok, bálák mozgatása, trágya kitárolás mellet a telephely fenntartási munkáiban: szárzúzás, fűnyírás, hótolás, sószórás, raklapvillás anyagmozgatás, gödörfúrás stb.

A korábbi dízel verziók multifunkcionális előnyét az E6 tovább vitte, mellyel a mezőgazdasági állattartó telepek alapgépeivé válhatnak.

Az Avant E6 Li-Ion techológiájának köszönhetően már folyamatosan használható tartós üzemben is. Ebédszünetben egy órás gyorstöltés után a délután folyamán is tovább használható a gép, mely így már egy teljes napot képes akár nehéz körülmények között is dolgozni.

A gép megtartotta hidrosztatikus hajtásának minden előnyét is, mely a korábbi dízel modelleket olyan jól használhatóvá tették. Két villanymotort építettek be, az elsődleges 7,2kW-os teljesítményű a járószerkezet hajtását biztosítja, még a másodlagos 2kW-os a gém-mozgásokat és a külső hidraulikát hajtja. Beépített akkumulátortöltővel rendelkezik, mely 220V-ról működik. Az Avant E6 új innovatív technológiájának köszönhetően az állattartó telepeken történő beltéri és kültéri használatakor egyaránt megfelel a jövő humán és állategészségügyi követelményeinek, miközben megtartotta  a korábbi modellek multifunkcionalitását, tartósságát és megbízhatóságát.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Input kategóriában

KITEstart® Liquid NP - folyékony starter műtrágya

A KITE Zrt. folyékony tápanyagutánpótlási technológiájának legújabb fejlesztési eredménye a KITEstart® Liquid NP, amely egy ammónium-polifoszfát alapú folyékony starterműtrágya.

Rendkívüli hatékonyságát az ammónium és a foszfor szinergista hatásának köszönheti. A termék kulcsa a rendkívül precíz gyártástechnológián alapszik, mely során foszforsavat reagáltatnak ammóniával. A reakció következtében a rendszerből víz távozik és a visszamaradt rövid szénláncú ortofoszfát molekulák egy rendkívül hosszú ún. polifoszfát molekulává állnak össze.

A végeredmény egy magas hatóanyagtartalmú, víztiszta és üledékektől mentes folyadék, amely széles hőmérsékleti tartományban stabil marad.

A KITEstart® Liquid NP-ben található foszfor ideiglenesen egy polymer láncba zárva az ammónia által védett formában van jelen. Ezen védett formának köszönhetően a talajban található kalcium, vas és magnézium ionok foszfát képző hatása nem tud érvényesülni, így a hatóanyag gátolt az amúgy gyakran előforduló lekötődéstől.

Amikor a kijuttatást követően a polifoszfát találkozik a talajban található mikroorganiumusokkal, valamint a növény gyökere által termelt enzimekkel, ez a polymer réteg bomlásnak indul és elkezdődik a növényi tápanyagfelvétel.

A foszfor önmagában is intenzív gyökérnövekedést indukál, azonban nitrogénnel kiegészülve erőteljesebb és nagyobb gyökértömeg növelésére képes. A starterműtrágyák használatában a folyékony technológia feltétlenül újdonságnak számít.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. - Fliegl Tracker

Egyszerű technika, zseniális alkalmazás: A Fliegl Tracker, járműfelismerő rendszer

A beacon (angol: világítótorony) műszakilag viszonylag egyszerű rendszer – egy kis Bluetooth adó egy házban, néhány akkumulátor és kész.

Bizonyos időközönként a beacon jelet küld, melyet a közeli vevőegységek fogadni és értelmezni tudnak. Amennyire egyszerűek a beaconok, olyan széleskörű lehet a felhasználási területük. Rajtuk alapul a Fliegl fejlesztése: a Fliegl Tracker, a beacon alapú járműfelismerés.

A gabona betakarítás példája megvilágítja a működését:

a kombájnra és a szállító járművekre szerelve a Fliegl járműkövető rendszer lehetővé teszi, hogy minden betakarítógép egyértelműen azonosításra kerüljön.

A találkozási pont az átrakó kocsi. A Fliegl FWS mérlegrendszerrel ellátott átrakó kocsi az adathordozó antennájának segítségével felismeri, hogy melyik kombájn tölti őt és ő az anyagot hova rakja át. Ezzel az újítással a gabona útja a szántóföldtől a raktárig hiánytalanul dokumentálható.

Az élelmiszer származásának kérdése a politikát, az ipart és nem utolsó sorban a felhasználót is foglalkoztatja, ezért minden, ami az élelmiszerek útjának követhetőségéhez hozzájárul, nagyon fontos.

A Fliegl Tracker nyomkövető rendszere, nem csak a betakarításban hasznos, ennél sokkal univerzálisabb rendszer. A betakarításon kívül különösen a trágya kijuttatásban, a tápanyagpótlási adatok lekövetésében játszik központi szerepet.

A digitális adathordozónak sok előnye van: kicsi, könnyű, költséghatékony és minimális a szerviz igénye.

Különböző gyártású járművekbe szerelhető, a fedélzeti elektronikától független. Az adathordozók nagy előnye, hogy kezelésük nem manuális, az adathordozó és az antenna közötti kommunikáció automatikus. A kezelői hibák ki vannak zárva. A Fliegl FWS mérlegrendszer úgy fejleszthető, hogy minden ezzel a digitális adathordozóval ellátott teherautóhoz hozzárendelhető a hasznos súly, így átrakókocsi automatikusan a megfelelő mennyiséget rakja át, tehát a teherautó nem lesz túlterhelve.

Prémium Oklevélben részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

  • AXIÁL Kft. - Framest Regular 4000

 

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

  • Agroázis-MON Kft. - Hardi Rubikon önjáró permetező 
  • AGROTEC Magyarország Kft. - Amazone Pantera 4502-H önjáró permetezőgép 
  • AGROTEC Magyarország Kft. - New Holland CR Relevation kombájn széria 
  • Auditker Kft. - Weidemann 1160 eHofrtrack 
  • AXIÁL Kft. - Horsch Terrano GX 
  • DM-KER Kft. - Bobcat Remote Control Kit 
  • GKN Walterscheid GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete - Walterscheid prémium védőtölcsér 
  • Hanki-Ker Kft. - Erme RE1 típusú 1 soros szárvágós fokhagyma betakarító gép 
  • Kverneland Group Hungária Kft. - Kverneland iXtra LiFe 
  • Marso Kft. - BKT VF 710/60 R 42 AGRIMAX V-FLECTO NRO
  • SELEKTOR Export Import Kft. - Geringhoff Truflex Razor szalagos vágóasztal 
  • Vaderstad Kft. - Väderstad Ferox könnyű kultivátor 
  • Városkert Kft. - ISEKI TG 6490 AGL kompakt traktor

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Dereland Kft. - Quicke Q-Companion

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden résztvevőnek a megmérettetést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!