A gabonatermés fele megy külföldre

Agro Napló
Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen – közölte a minisztérium.

Nagy István elmondta, az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, valamint exportra is jut.  Az államtitkár kiemelte előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is.  Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak- jegyezte meg.

Nagy István kijelentette, az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható.

Ahogy a liszt elvegyül a kenyérben, úgy tartoznak egybe a magyar nemzet tagjai is, éljenek a Kárpát-medence bármely szegletében- fogalmazott az államtitkár. Nagy István emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere program határon belüli és határokon túli, magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat. A szervezők a Kárpát-medence magyarlakta területeiről felajánlott búza egyik részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!