Új szereplő a legnagyobbak között a növényvédő szerek piacán

Agro Napló
Az amerikai FMC vállalatot eddig úgy tartották számon, mint amely békésen eléldegél a nagy növényvédőszer-gyártók árnyékában. Most azonban húztak egy nagyot, és beszálltak a legnagyobbak játékába.

Korábban írtunk róla, hogy a két vegyipari óriásvállalat, a Dow Chemical és a DuPont egyesülésének egyik feltétele volt, hogy a DuPontnak el kellett adni növényvédelmi portfólióját. Egy csereügylet révén az FMC-hez került a rovar- és gyomirtó portfóliójának, valamint K+F kapacitásainak egy része, amelyért cserébe megkapta az FMC Health and Nutrition ágazatát, illetve 1,2 milliárd dollár készpénzt. Szakértők szerint fontos, hogy az FMC nem csupán a DuPont koronaékszerének számító rovarirtó szereket és gabona gyomirtó szereket szerezte meg, hanem a kutatási fázisban lévő növényvédő szereinek egész palettáját a hozzájuk tartozó K+F kapacitásokkal együtt.

“Nagyjából egy-másfél éve, amikor értesültünk a Dow és a DuPont egyesülési szándékáról, azonnal eldöntöttük, hogy ki akarjuk használni ezt az átrendeződést. Már egy ideje növelni akartuk mezőgazdasági üzletágunkat, és azon gondolkodtunk, hogyan foglalkozhatnánk hatékonyan agrárkutatással. Ekkor jutott tudomásunkra, hogy a DuPont érdekeltségek eladóvá válnak” – mondta Mark Douglas, az FMC Agricultural Solutions elnöke egy interjúban.

Mark Douglas interjút ad az FMC philadelphiai központjában, fotó: Iredia Ekhato

Kétségtelen, hogy az utóbbi években az FMC-nek is nőttek a K+F ráfordításai, azonban az új felfedezések terén eddig mellékszerepet töltöttek be. Míg a kilenc jelenleg aktív FMC kutatási projekt mind késői fázisban van, a DuPonttól megszerzett 15 új kutatás szinte mind korai fázisú. Jelentős részük gyomirtó és gombaölő szereket tartalmaz, ami azért fontos, mert jól kiegészíti az FMC portfólióját és hosszú távú bevételi forrást biztosít számára. Ezen túl a DuPont 1,8 millió anyagot tartalmazó vegyületbankja is az FMC rendelkezésére áll majd, ami szintén nem elhanyagolható a fejlesztések szempontjából.

“Azt hiszem, hogy az erősödő K+F tevékenység lesz az az irány, ami az ágazati konszolidációt jellemezni fogja – egyre innovatívabb új technológiákat bemutató vállalatokat fogunk látni a közeljövőben. Így lehetünk majd mi is versenyképesek az új piaci struktúrában” – mondta Paul Graves, az FMC ügyvezető alelnöke és pénzügyi igazgatója.

Az FMC eddig éves bevételeinek 6%-át fordította kutatás-fejlesztésre. A DuPont-csomag megszerzésével ez az arány hirtelen 8%-ra ugrik, ami közel 300 millió dollárt jelent majd éves szinten – mondta Pierre Brondeau vezérigazgató.

Elmondható, hogy az FMC előnyére fordította a kedvezőtlen helyzetet – mondják az iparági bennfentesek, akik rámutattak a philadelphiai vállalat ambiciózus stratégiájára és okos manőverezésére a lassuló mezőgazdaság ellenére. Itt megemlítendő, hogy 2016-ban az FMC mezőgazdasági üzletága 10%-kal növelte nyereségét, mivel az árak és feltételek színvonalon tartására koncentrált a mennyiséggel szemben. Mindez szorosan következik 2015-ös felvásárlási ügyletből, amelynek során 1,8 milliárd dollárért megszerezték a Cheminovát, s így közvetlen piaci pozíciókat szereztek kulcsfontosságú európai államokban, továbbá javították ügyfélelérésüket Indiában, Ausztráliában és Latin-Amerikában.

Jim Borel, a DuPont Pioneer növényvédelmi üzletágának 2016-ban nyugdíjba vonult vezetője szerint a Dow-DuPont egyesülés nem csak a gyártóknak és a növényvédelmi szereplőknek, hanem a gazdálkodóknak is előnyös: „Ennek köszönhetően egy még erősebb globális versenyző jön létre a növényvédelmi ágazatban, amely már most is nagyon kompetitív piac. A jó hír, hogy az egyesülésnek nagyon komoly kutatás-fejlesztési következményei lesznek. Ha ehhez hozzávesszük az FMC-DuPont üzletet, mindez azt fogja biztosítani, amire a gazdálkodóknak szüksége van: újabb és újabb szereket.”

agribusinessglobal.com/Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!