Fókuszban Somogy megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvenegyedik rész fókuszában Somogy megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • Somogyi székhellyel 2016. június végén 60,4 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, számuk minimálisan (0,2%-kal) nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
  • A szervezetek kilenctizedét kitevő vállalkozások 18%-a társas formában, 82%-a pedig önálló vállalkozóként került bejegyzésre. A társas vállalkozások száma 3,6%-kal csökkent, míg a túlsúlyban lévő önálló vállalkozóké 1,1%-kal nőtt.
  • A társas vállalkozások héttizede korlátolt felelősségű társaság, negyede betéti társaság, 1,8%-a szövetkezet és 1,0%-a részvénytársaság volt. Az előző év azonos időpontjához viszonyítva mindössze a csekély súlyt képviselő szövetkezetek köre bővült, a többi gazdálkodási formáé csökkent.
  • A 45,2  ezer önálló vállalkozó 30%-a szerepelt a vállalkozói nyilvántartásban. Az önálló vállalkozók 45%-a mellékfoglalkozásúként, 32%-a főfoglalkozásúként és 23%-a nyugdíjasként szerepelt a regiszterben.
  • Fő tevékenységi körnek a társas vállalkozások közül legtöbben a kereskedelem, gépjárműjavítást és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet jelölték meg, míg az önálló vállalkozókat legnagyobb arányban a mezőgazdaság, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén regisztrálták.

Beruházás

  • 2016 I. félévében a somogyi székhelyű szervezetek az előző év azonos időszakához képest volumenében harmadával kevesebbet, 23,5 milliárd forintot költöttek új beruházásokra. Az országban átlagosan ötödével esett vissza a teljesítményérték. Somogy 1,6%-kal részesedett a hazai beruházásokból.
  • A megye egy lakosára 76 ezer forint beruházási összeg jutott, az országos érték fele.
  • Az anyagi-műszaki összetétel szerint legnagyobb hányadot kitevő épületek és egyéb építményekre fordított összeg volumenében harmadával csökkent, míg import gépek, berendezések, járművekre 5,3%-kal többet költöttek. Az összes beruházás hatodrészét képviselő belföldi gépek, berendezések, járművek beszerzésének volumene hattizedével esett vissza.
  • A beruházások negyedét a feldolgozóiparban, 18%-át a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés nemzetgazdasági ágban hajtották végre. Az előbbi ágban 15%-os, utóbbiban 55%-os visszaesés következett be.

Turizmus

  • Somogy megye kereskedelmi szálláshelyeinek 2016. évi január-júniusi vendégforgalmi adatai kedvezőbben alakultak az előző évinél annak ellenére, hogy a belföldi vendégszám első negyedévi dinamikus bővülése (42%) a második negyedévben megtorpant (3,8%).
  • Az év első hat hónapjában a somogyi kereskedelmi szálláshelyeken 212 ezer vendéget regisztráltak, tizedével többet, mint 2015 hasonló időszakában. A bővülés egyértelműen a vendégkör 86%-át adó belföldieknek köszönhető, számuk 12%-kal nőtt, míg a kisebb arányú külföldieké mindössze 1,1%-kal emelkedett.
  • A megye kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 479 ezret, amely az előző év hasonló időszakában mértnél 6,9%-kal volt több. A növekedést itt is a hazai vendégek okozták, akik 9,2%-kal növelték foglalásaikat, míg a külföldről érkezők 2,7%-kal kevesebb vendégéjszakára maradtak.
  • A somogyi kereskedelmi egységekben az előző év hasonló időszakához képest folyó áron tizedével nagyobb, 5,0 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett, melynek hattizede szállásdíjból, negyede pedig vendéglátásból származott. Az elfogadóhelyeken a belföldi bruttó szállásdíj 22%-át SZÉP-kártyával rendezték, ez az arány 4,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!