Fókuszban Komárom-Esztergom megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harminckettedik rész fókuszában Komárom-Esztergom megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június 30-án Komárom megyei székhellyel 44 384 gazdasági szervezetet vettek nyilvántartásba, 0,8%-kal többet az előző év azonos időpontjához képest. A szervezetek kilenctizede vállalkozásként, 8,4%-a nonprofit, a fennmaradó része költségvetési, társadalombiztosítási és egyéb szervezetként került bejegyzésre. A megye vállalkozás aktivitási mutatója (135) elmaradt a régió átlagától (141).
  • A 13 589 társas vállalkozás 73%-a korlátolt felelősségű, 24%-a a betéti társaság formát választotta. A 26 609 önálló vállalkozó 35%-át fő-, 48%-át mellékfoglalkozásúként regisztrálták.
  • A vállalkozások 18%-a a mezőgazdaságot jelölte meg főtevékenységnek. Ezen kívül a kereskedelem, az ingatlanügyletek, illetve a tudományos és műszaki területen tevékenykedő vállalkozások képviseltek még jelentősebb, 11-16% közötti részarányt. Közülük a kereskedelem kivételével mindenütt kismértékben bővült a szervezetek száma.
  • A fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárások száma (1621) ugyan 3,6%-kal csökkent, de így is a Közép-Dunántúlon a legtöbb végzést (44%) a megye vállalkozásai ellen adták ki.

Beruházás

  • 2016. I. félévben a Komárom-Esztergom megyei székhelyű gazdasági szervezetek új beruházásainak teljesítményértéke 74,7 milliárd forintot tett ki, 17%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Egy lakosra 251 ezer forint beruházás-érték jutott, amivel Komárom-Esztergom a főváros után 2. a megyék rangsorában.
  • A megyei fejlesztések 81%-a feldolgozóiparhoz kötődött, ahol a beruházások nagysága 6,1%-kal visszaesett. Ezen belül meghatározó a járműgyártás, melynek invesztíciói csaknem a felére csökkentek, amit a másik meghatározó alágazat az egyéb feldolgozóipar (nagyrészt orvosi termékek gyártása) 84%-os teljesítménynövekedése sem tudott ellensúlyozni. A további ágak közül egyedül a kereskedelemben nőtt a beruházások volumene (32%-kal), míg a mezőgazdaságban és a szállítás és raktározásban szintén kevesebbet fordítottak fejlesztésekre.
  • A beruházások négyötödét a gép-, berendezés-, járműbeszerzések (nagyrészt import), 19%-át pedig az építések adták. Az előbbiekre 6,6, az utóbbiakra 42%-kal kevesebbet költöttek, mint egy évvel korábban.

Turizmus

  • Június végén 88 kereskedelmi szálláshely közel 7600 férőhelyet kínált a megyébe látogatóknak. A szálláshelyeket az első hat hónap során 69 ezer vendég vette igénybe 146 ezer vendégéjszakára. A vendégkör több mint háromnegyedét a belföldiek adták, és az összes vendégéjszaka 68%-a is hozzájuk kapcsolódott.
  • A megyébe látogatók kétharmada Esztergomban (21 ezer fő), Tatán (18 ezer fő), vagy Komáromban (7 ezer fő) foglalt szállást.
  • A hazai vendégek száma 3,4, eltöltött vendégéjszakáik száma 6,0, a külföldi vendégek száma 2,3, vendégéjszakáik száma pedig 4,3%-kal nőtt 2015 I. félévéhez képest. A legtöbb külföldi vendég Németországból (4,3 ezer fő) és Szlovákiából (1,8 ezer fő) érkezett.
  • A szálláshelyek bruttó 1,6 milliárd forint árbevételt értek el – 55%-át a szállásdíjakból, csaknem 30%-át az üzemeltetett vendéglátóhelyek forgalmából. Az egy évvel korábbihoz képest a szállásdíj-bevétel 8,2%-kal nőtt, míg a vendéglátásból származó 8,1%-kal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!