Fókuszban Hajdú-Bihar megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A huszonkettedik rész fókuszában Hajdú-Bihar megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfiai helyzet

  • 2016. január 1-jén Hajdú-Bihar megye lakónépessége 535,0 ezer fő volt, 2,3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A népesség csökkenésében a természetes fogyás és a vándorlási veszteség egyaránt szerepet játszott.
  • Előzetes adatok szerint 2016 I. félévében a megyében 2565 gyermek született, az előző év azonos időszakinál 2,8%-kal kevesebb. A halálozások száma 15%-kal, 2952-re mérséklődött. A természetes fogyás lassult.
  • 2016 I. félévében a megyében 9 egy éven aluli hunyt el, így ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, míg országosan 4,3.
  • A házasságkötések száma tovább emelkedett. 2016 I. félévében 1267 házasságot anyakönyveztek, ami 31%-kal magasabb a 2015. I. félévinél.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH lakosság körében végzett felmérése alapján 2016 II. negyedévében Hajdú-Bihar megye 15–74 éves népességének 60,5%-a, 246 ezer fő volt gazdaságilag aktív. Közülük 226 ezer fő foglalkoztatottként, 20 ezer fő munkanélküliként volt jelen a munkaerőpiacon.
  • A foglalkoztatottak száma 14 ezer fővel emelkedett, a munkanélkülieké 9300 fővel csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságilag inaktívak száma 7400 fővel, 161 ezerre mérséklődött.
  • A foglalkoztatási arány 55,4%-ra emelkedett, a munkanélküliségi ráta 8,3%-ra mérséklődött. A foglalkoztatási arány az országosnál 2,4 százalékponttal alacsonyabb, a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékponttal magasabb volt.

Keresetek

  • A KSH intézményi adatgyűjtése alapján a vonatkozási körbe tartozó Hajdú-Bihar megyei székhelyű szervezeteknél 2016 I. félévében átlagosan 128 ezer fő állt alkalmazásban, ami 2,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.
  • A versenyszférában 1,4%-kal, a költségvetési szerveknél 4,4%-kal bővült a létszám. A közszféra létszámbővülése mögött a növekvő közfoglalkoztatás állt, ami többségében a fizikai foglalkozásúakat érintette. A versenyszféra nagyobb létszámot foglalkoztató nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóiparban és a kereskedelem, gépjárműjavításban nőtt, a mezőgazdaságban és az építőiparban csökkent az alkalmazásban állók száma.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 212 ezer forint volt, 4,5%-kal több az egy évvel korábbinál. A versenyszférában 5,4%-os, a költségvetési szerveknél 3,9%-os volt a keresetek növekedési üteme. A havi bruttó átlagkereset az országos 82%-át (közfoglalkoztatottak nélkül számítva 87%-át) tette ki. A családi adókedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 141 ezer forint volt, ami 6,1%-kal több a 2015. I. félévinél.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2016. június 20-án Hajdú-Bihar megyében 24,5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az állami munkaközvetítő irodákban, 24%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők 48%-a legfeljebb hat hónapja, 34%-uk egy évet meghaladóan szerepelt a nyilvántartásokban. A nyilvántartott álláskeresők 13%-a pályakezdő, 16%-a 25 éven aluli volt. Mindkét csoport létszáma az átlagosnál nagyobb ütemben csökkent.
  • Az álláskeresők 43%-a legfeljebb az általános iskola 8. osztályát, 28%-a szakiskolát, szakmunkásképzőt, 14%-a szakközépiskolát, technikumot végzett. Gimnáziumi érettségivel 11%-uk rendelkezett, és mindössze 5,0%-uk volt diplomás.
  • Az álláskeresők 51%-a szerzett jogosultságot valamilyen típusú ellátásra, az ellátottak aránya nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Szociális ellátásban 9,0 ezer fő, álláskeresési járadékban 2,0 ezer fő, álláskeresési segélyben 1500 fő részesült. Az álláskeresési járadékban és a szociális ellátásban részesülők száma csökkent, ugyanakkor az álláskeresési segélyben részesülőké jelentősen (32%-kal) bővült.

Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!