2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Erősödő agrár-együttműködés Kínával

Agro Napló
Magyarország olyan agrár-innovációban érdekelt, amely a fenntartható fejlődést és a környezetre káros anyagok csökkentését tűzi ki célul – jelentette ki Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára hétfőn, a kínai Kunmingban, Kína és Kelet-Közép-Európa agrárvezetőinek csúcstalálkozón.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a Jünnan tartomány székhelyén megrendezett fórumot és miniszteri értekezletet idén 11. alkalommal, a kínai kormány Egy övezet, egy út politikájának kezdeményezés rendezték meg.

A fórumon Kína mezőgazdasági minisztere kiemelte, hogy a kelet-közép-európai országokból Kínába érkező élelmiszerek mennyisége évről évre növekszik. A fogyasztók is egyre jobban ismerik a régió országait és termékeit, bíznak azok minőségében.

A fórummal egy időben zajló Kínai Nemzetközi Agrárkereskedelmi vásáron Magyarország saját pavilonnal vesz részt. A kiállítók között  vannak például sertéshúst, magyar borokat és állati diagnosztikai berendezést forgalmazó vállalatok is.

Kínai körútján Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár a 33 millió lakosú, tartományi jogú Csunking város vezetőivel találkozott. Az államtitkár és a város Tudományos és Technológiai Bizottságának vezetője együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az agrártechnológiai kooperáció előmozdításáról. Majd a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. és a Csungkingi Tudományos és Technológiai Bizottság High-tech Inkubátorház megalapította a Magyar-Csungkingi Tudományos és Technológiai Transzferközpontot.

A 2010-ben megnyitott Csungkingi Magyar Főkonzulátus révén Magyarország jelentős szerepet tölt be a nyugat-kínai térség, azon belül különösen Csungking külügyi kapcsolati rendszerében. Jelenleg több magyar mezőgazdasági technológiai projekt zajlik a régióban.

Az FM államtitkára a sanghaji ProWine borászati kiállítás megnyitójának díszvendégeként Kína legnagyobb szakmai rendezvényén vett részt. A magyar borok és borászatok minden évben nagy számban képviseltetik magukat ezen a vásáron, és termékeik már megjelennek a kínai szaküzletek polcain. A magyar standon egyre keresettebbek a fehérborok, amelyekre eddig - a főként vörösborok dominálta piacon - kevésbé volt igény.

Gulyás Andrea ellátogatott továbbá a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben hamarosan megnyíló magyar pavilonba is. Ez a Kínában forgalmazott élelmiszereket mutatja be. Az államtitkár megnézett egy magyar termékeket forgalmazó sanghaji üzlet is, ahol az áruházláncolat vezetőjével egyeztetést folytatott további magyar árucikkek belistázásáról és árusításáról. Az üzletben novemberben és decemberben a Kárpát-medencei kínálatból bórkóstolást is tartanak - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?