A NÉBIH képviselte Magyarországot az EUTR egyeztetésen

Agro Napló
Június elején Horvátországban találkoztak az európai uniós tagállamok és a tagjelölt országok szakértői azért, hogy információkat, tapasztalatokat cseréljenek az illegális fakitermelés elleni küzdelem elősegítéséért. Az esemény az Európai Bizottság TAIEX (Technikai Segítségnyújtási Információcsere) és ECRAN (Csatlakozó Országok Regionális Környezetvédelmi és Klíma Hálózata) programjaként valósult meg, többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részvételével. A zágrábi találkozó kiemelt témája a tagjelölt nyugat-balkáni államokkal történő együttműködés volt.

Az Európai Bizottság TAIEX projektjének célja, hogy a kedvezményezett, csatlakozás előtt álló országok átültessék és alkalmazzák az európai uniós joganyagot. Az ECRAN program keretében speciálisan a környezetvédelem és az éghajlat-politika területein való együttműködés javítása a cél.  Június első napjaiban, Zágrábban került sor a két program keretében szervezett workshopra, ahol a csatlakozás előtt álló országok részéről Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Koszovó képviseltette magát. Az EU-s tagállamok részéről elsősorban a nyugat-balkáni országokkal szomszédos, és a velük nagyobb faanyag-kereskedelmet bonyolító országok vettek részt az eseményen, Magyarországot a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága képviselte.

A tapasztalatcsere, az információátadás a szóban forgó államokkal azért is kiemelten fontos, mert a Nyugat-Balkán területeinek erdőborítottsága meghaladja az uniós átlagot: 34-54% közötti. A térségben az engedély nélküli erdei haszonvételek állandó problémát jelentenek, amelyek kárt okoznak az erdők ökoszisztémájában is. Az érintett országok jogszabályi keretei egyelőre nem biztosítanak megfelelő alapot az illegális fakitermelés és az arra épülő kereskedelem elleni küzdelem sikeres végrehajtásához. A nyugat-balkáni régióban jelentős, pozitív változásokat eredményezne, ha a jogrendszerbe beépítenék az EUTR (European Timber Regulation, az uniós fa-és fatermékpiaci rendelet) követelményeit is. A találkozónak köszönhetően az érintett országok könnyebben meghatározhatták, hogy az EUTR szabályozás szempontjából milyen kihívásokkal kell szembenézniük, továbbá lehetőségük nyílt megismerni a tagországokban alkalmazott ellenőrzési gyakorlatokat is. Ennek érdekében a jövőben is folytatódik az együttműködés a tagállamok és a tagjelölt országok között.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növekszik az erdők iránti figyelem

Növekszik az erdők iránti figyelem

Növekszik az erdők iránti figyelem az agráriumon belül, amit az is jelez, hogy e hónaptól az erdőkért is helyettes államtitkár lesz felelős – tette kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?