Szociális farmok Magyarországon

Agro Napló
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere adta át a Baráthegyi Majorság szociális farmjának új épületét, amelybe hamarosan hat fogyatékkal élő fiatal költözhet be.

A lakók egyszerre részesülnek szociális- és nappali ellátásban, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet töltenek be az állattartással, növénytermesztéssel és élelmiszergyártással foglalkozó Majorság életében.

A „Szociális farmok létrehozása Magyarországon” című projekt 2014 augusztusában indult. A kezdeményezést a Földművelésügyi Minisztérium elsőként karolta fel és azóta is aktívan részt vesz a Szociális Farm Munkacsoportban, amely a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság keretében működik.

A „szociális farm” olyan gazdálkodási forma, mely egészség-promóciós és terápiás célokat valósít meg egyben. A farmok tagjai hátrányos helyzetű, fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket vonnak be a gazdálkodásba.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a projekt egyedülálló, hiszen egyszerre növeli a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, miközben fontos eszköze a társadalmi szemléletformálásnak is.

A Szociális Farm Szövetség hivatalos bejegyzése által lehetővé vált, hogy a szociális farm, mint új, pozitív társadalmi – szociális, egészségügyi, foglalkoztatási és nevelési – funkciókkal kiegészülő mezőgazdasági modell Magyarországon jogilag is elismert státuszt nyerjen és mostantól hazánkban is adaptálhatóvá válnak a modell nemzetközi jó gyakorlatai.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?