2024. július 16. kedd Valter

A 2014-2020-as költségvetési időszakban 2800 milliárd forint jut környezetvédelemre

Agro Napló
A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 2800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban - mondta el V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt a Magyarország Környezeti Állapota 2014 című kiadvány bemutatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban összesen 2300 milliárd forintot fordított a kormány környezet- és természetvédelemre, a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban 2800 milliárd forintot terveznek költeni az ország környezeti állapotának további javítására.

Kiemelte, hogy Magyarország érdeke a klímaváltozási folyamatok megállítása, mérséklése, ugyanis ellenkező esetben számolni kell az extrém időjárási jelenségek elterjedésével, amelyek aztán kiemelten befolyásolják a természeti erőforrások, a vizek, talajok és erdők helyzetét és a biológiai sokféleséget is. Mindezek a változások komplex gazdasági, társadalmi következményekkel járnak és kihatnak többek között az épített környezetre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra is - fejtette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta: a kedden bemutatott átfogó tanulmány szerint Magyarországon kedvezően változott számos környezeti tényező. V. Németh Zsolt felidézte, hogy 1990-ben a magyar települések 20 százaléka még nem rendelkezett vezetékes ivóvízhálózattal, ami napjainkban már minden településen elérhető. A szálló por koncentrációja 2005-2006-ban a mérőpontok 20-30 százalékán, 2010-2011-ben viszont már csak 10 százalékán lépte túl az egészségügyi határértéket, míg az utóbbi három évben már nem volt túllépés - jegyezte meg az államtitkár.

Beszédében kifejtette, hogy a kiadvány szerint a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete változatlan, vagy javult az elmúlt években. Csökkent az üvegházhatású gázok és a savasodást okozó gázok kibocsátása, javult az energiahatékonyság és nőtt a megújuló energiaforrások használata, csökkent az egy főre jutó lakossági vízfogyasztás, megújult a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályozás és csökkent a keletkező hulladékok mennyisége. Mindezek mellett növekedett a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt lakások aránya, a természetvédelmi intézkedések eredményeként pedig javult a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete, és tovább növekedett hazánk erdősültsége.

A Magyarország Környezeti Állapota című könyv kiadója a Hermann Ottó Intézet.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?