Fontos számomra a régióban a legjobbnak lenni

Agro Napló
Kukorica Termésverseny krónika - Rém

Régió győzelem-gyanús eredményt produkált Görhöny Gergő rémi versenyző 13,11 t/ha terméseredményével. Igazi versenyző, a versenyparcella betakarítása során még az utolsó pillanatokban is hatalmában tartotta őt a versenydrukk. Elhivatottsága, akaratereje és hite pár kilót biztosan dobott a terméseredményén.


Görhöny Gergő

Gergő a Bács-Kiskun megyei Rém környékén gazdálkodik 500 hektáron édesapjával Görhöny Ferenccel. Döntését a versenyparcella kiválasztására vonatkozóan nem bízta a véletlenre, a kiváló tápanyag - és jobb csapadék- ellátottságú Rém külterületén elhelyezkedő útmenti parcella egyikére esett a választása. A jó minőségű bácskai-bánáti fekete földjeikre évi rendszerességgel juttatnak ki baromfi trágyát mintegy 6 000 tonna mennyiségben 3,5 tonna/ha dózisban. Ez jól feltöltött talajokat eredményez, nulla, vagy minimális műtrágya felhasználást vonva maga után. A baromfitrágyát minden évben egy baromfiteleptől vásárolják.     

Való igaz azonban, hogy a verseny parcella, - azáltal, hogy Gergő tagja a Genezis 500-ak Klubjának -, a szerves trágyán kívül évek óta fel van „turbózva” műtrágyával is. A folyamatos tápanyagellátás a titok egyik nyitja- hangsúlyozza-, a nitrogén kijuttatás mennyiségére vonatkozóan már számos kísérletet végeztek kukoricában, keresvén a növény számára optimális nitrogén szintet. Eredményeik azt mutatják, hogy a túl magas nitrogénszint már nem hoz terméstöbbletet, csak a víztartalmat növeli. A jól művelhető földjeiken 35 cm-es mélységű szántásos művelést végeznek, véleményük szerint ezáltal érik el a nem átlagos, hanem kimagasló terméseredményeket, nemcsak kukoricában, hanem a többi kultúrában is.


Állandó kísérletezők Görhönyék, saját területükön tesztelik a kukorica hibrideket is, csak és kizárólag a legjobban teljesítők kerülhetnek be a portfóliójukba. Számukra a legjobban teljesítő egyet jelent a legstabilabbal. Árat nem néznek, az évek átlagában legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó hibrideket választják ki termesztésre.

A 2015-ös Termésversenyen egy teljesen új, még általuk sem próbált hibriddel indult Gergő, mégpedig a DKC 5632-re esett a választása. Kritérium náluk a betegség ellenállóság és a szár stabilitás. Előbbi az egész tenyészidő alatt kifogástalan állapotot mutatott, sajnos a betakarítás előtti két héten át tartó esőzés a csövek tartós átnedvesedését eredményezte, mely minőség romláshoz vezetett. Az utóbbi kritérium kapcsán kitért a versenyző arra, hogy a kukorica egyre inkább a stresszes időszakok sorozatát kénytelen túlélni a vegetációs időszakban. Utalt a nyáron, még címerhányás előtt bekövetkezett hatalmas szélviharra, ami elfektette a kukoricát, még most is látható, maradandó hattyúnyakat eredményezett az állomány jó részén. Terméscsökkenést viszont nem okozott, rövid idő alatt kiheverte a stresszt a kukorica, kellően meg tudott erősödni.


Balról jobbra: Szieberth Dénes - MKK, Görhöny Gergő, Papp Károly - Monsanto, Görhöny Ferenc, Karika András - Genezis

Ami még meglepte a hibridnél, mert ilyet még sosem látott, - idézem őt: „Szárazság esetén általánosan jellemző a csutkavég megléte, de itt a szemek fel vannak gömböcösödve, vagyis végig szemesedett a kukorica.”

Gergő szereti a kihívásokat, fontosnak tartja, hogy munkájuk eredményéről visszaigazolást kapjanak. Nem igazán az országos megmérettetést tartja fontosnak, hiszen nagyon eltérőek a környezeti és időjárási feltételek, hanem a régióban, egy egészséges, fejlődésre sarkalló versengés keretében fontos számára a jó eredmény, a győzelem.

Kukorica Termésverseny krónika - Rém

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?