2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Tizedszer segít az élelmiszerbank adománykonvoja a rászorulóknak

Agro Napló
Az idén tizedszer segít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománykonvoja a rászorulóknak - közölte Cseh Balázs, az egyesület elnöke pénteken, az Élelmezési Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten. 

Elmondta: a Magyar Élelmiszerbank tíz éve, október 16-án, az Élelmezési Világnapon azért indította útnak az országban az adománykonvojt, hogy az éhezés elleni küzdelem fontosságára felhívja a figyelmet.

Cseh Balázs hozzátette: az idén 16 teherautó 30 tonna élelmiszert visz az élelmiszerbank raktárába, amelyet karitatív szervezetek segítségével juttatnak el a rászorulóknak. Az adománykonvoj által szállított élelmiszer értéke mintegy 30 millió forint, és várhatóan mintegy 50 ezer embernek jut majd belőle.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: Magyarországon az élelmiszerpazarlást évente mintegy 1,8 millió tonnára becsülik. Pontos felmérésére most indult egy projekt az Agrárgazdasági Kutatóintézetben - tette hozzá. A pazarlás 40-50 százaléka a lakossági pazarlás. Ez az unióban átlagosan 45 százalék.

A pazarlás mértékét mindenképpen csökkenteni kell. Ehhez hathatósabb felvilágosító munka szükséges - jegyezte meg. Példaként említette: sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az élelmiszerek minőség-megőrzési ideje nem azonos a fogyaszthatósági idővel. A tartós élelmiszereknél semmiképpen - például a konzerveknél -, azok még a minőség-megőrzési időn túl legalább a minőség-megőrzési idő harmadával több ideig egészségkárosodás nélkül fogyaszthatók. Ez nem igaz viszont a friss élelmiszerekre - például a húsárukra és a tejtermékekre -, ott a minőség-megőrzési határidőt be kell tartani, mivel annak lejárta után már a fogyasztás az ember egészségét is veszélyeztetheti.

Elmondta: a Magyar Élelmiszerbank az idén várhatóan mintegy 1500-2000 tonna élelmiszeradományt juttat el mintegy 220 szervezeten keresztül az országban a rászorulóknak. Az adományok értéke összesen mintegy 2 milliárd forint. Körülbelül 300 ezer ember életét könnyítik meg, akik többször is kapnak az adományokból.

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy az éhezés és a szegénység elleni küzdelmet támogatja a tárca. Ennek legnagyobb esélyét a minisztériumban a munkához jutás lehetőségének kiterjesztésében látják. Ennek jó eszköze a közmunka és a szociális földprogram lehet, ezeket azonban a Belügyminisztérium felügyeli - fűzte hozzá. Megjegyezte: az FM ugyanakkor a tanyaprogram és fiatal gazdák támogatásával kíván hozzájárulni a vidék megtartó erejének növeléséhez.

Vladimir Rakhmanin, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) főigazgató-helyettese, valamint az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője arról beszélt, hogy a világban az utóbbi időben mintegy 167 millióval csökkent az éhezők száma, de még mindig több mint 700 millió ember van a világban, akinek nem jut elegendő élelmiszer. Ezért is fontos, hogy a szociális védőrendszert és a mezőgazdaságot minél szorosabban összekapcsolják a világ országaiban. Ez ugyanis kitörési pontot jelenthet sokak számára a vidéki szegénységből.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!