Ökológiai célterület kijelölés idén már másodszorra

Agro Napló
A zöldítés összetettsége miatt sok gazdálkodónak nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az 5 %-os ökológiai jelentőségű terület kijelölését. Idén még van megoldás a támogatáscsökkentés elkerülésére, ugyanis a zöldítési rendelet módosításával lehetővé vált, hogy október 8-ig új ökológiai jelentőségű területeket jelöljenek ki az érintettek.  

Alig három hónapja, hogy lezárult az egységes kérelem, és ismét jelölhetnek a gazdálkodók ökológiai jelentőségű területeket (EFA). Az új KAP indulásának évében még rendkívül nehézkesen indult a kérelembeadás, a kérelembeadó felület hiányosságait tetézte, hogy sok gazdálkodó nem látta tisztán, mit és hogyan kell teljesítenie a zöldítés kapcsán. Nem meglepő, hogy ennek eredményeként az MVH sok esetben nem megfelelést tapasztalt a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések során. Néhol rossz kategóriaként jelentették be az adott EFA elemet, pl. a vizes árkot táblaszegélynek, a fa- és bokorcsoportot fás sávnak, és sokan a minimális, maximális értékekre nem voltak tekintettel a bejelentéskor. Sok esetben pedig az aszály hiúsította meg az ökológiai jelentőségű másodvetés megvalósítását.

Azoknak, akik az egységes kérelemben jelöltek ugyan EFÁ-t, de az MVH nem, vagy nem mindet hagyta jóvá, van megoldás a kieső hiány pótlására. 2015. szeptember 8-án lépett hatályba a zöldítési rendelet azon módosítása, amely bizonyos esetekben lehetővé teszi új ökológiai jelentőségű területek bejelentését (EFA kompenzáció).

A kompenzációra azonban csak az egységes kérelem beadására nyitva álló időszak utolsó napjáig bejelentett ökológiai jelentőségű terület mértékéig van lehetőség. Vagyis ha valaki 5%-ot jelentett az egységes kérelemben, de abból 2 %-ot az MVH nem hagyott jóvá, akkor számára ennek a 2 %-nak a pótlására nyílik lehetőség új EFA területek bejelentésével.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem mindenki számára adott a kompenzáció lehetősége. Aki az egységes kérelem lezárulásáig egyáltalán nem jelölt EFA-t, az ez alkalommal nem pótolhatja azt. Ugyanúgy az a gazdálkodó sem egészítheti ki 5 %-ra az EFA területeit, aki kevesebbet jelölt az előírtnál, ám azt teljes egészében elfogadta neki az MVH. De akkor kik is élhetnek most ezzel a lehetőséggel? Azok, akiknél a bejelentett EFA területről megállapítást nyer, hogy nem létezik (pl. magányos fát kivágták, másodvetést nem vetették el), vagy valami miatt nem felel meg az előírásoknak (pl. túl széles a vizes árok), ezért nem fogadható el, és ezáltal a számára megállapított EFA terület a bejelentett mértéknél kisebb lesz.

És milyen területek jelenthetőek be a kompenzáció keretében? Bármilyen előírásoknak megfelelő EFA elem bejelenthető, amit a gazdálkodó az egységes kérelmében bejelentett, de nem jelölte meg azt EFA-ként; vagy amit az EK-ban EFA-nak jelentett ugyan, de rossz EFA típusként; illetve olyat is, ami egyáltalán nem szerepelt a korábbi kérelmében, de most 2015. október 8-ig adatváltozás keretében ökológiai jelentőségű területnek jelenti az elektronikus felületen. Fontos megemlíteni, hogy csak olyan terület jelenthető be kompenzáció keretében, amelyet az EK-ban más mezőgazdasági termelő nem jelölt EFA területként. Vagyis az új bejelentés nem eredményezheti mások korábban bejelentett EFÁ-jának csökkentését.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a kompenzációra csak október 8-ig van lehetőség.

További információk itt érhetők el.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ne maradjon le a válságtámogatásról!

Ne maradjon le a válságtámogatásról!

Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról és igénybevételéről szóló Kincstári Közlemén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02