500 millió euró értékű intézkedéscsomagot kínál Brüsszel az uniós tej- és sertéságazatnak

Agro Napló
Az uniós mezőgazdasági miniszterek hétfői rendkívüli ülésén az Európai Bizottság 500 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be, amely a tej- és a sertéságazat megsegítését célozza.

A csomag a tervek szerint tagállamokra lebontott, célzott támogatási borítékokat tartalmaz majd, amelyet a tagállamok döntése alapján oszthatnának szét a tejágazatban. Emellett új magántárolási konstrukciót vezetne be a Bizottság a sovány tejpor, a sajt és a sertéshús esetében. Szintén a helyzet javulását reméli a Bizottság a promóciós intézkedésekre rendelkezésre álló források megnövelésétől. Többek között magyar kérésre került be a tervezett intézkedések közé, hogy a tagállamoknak 50% helyett 70%-os mértékben nyílik lehetősége a közvetlen kifizetések előlegeit kifizetni a gazdáknak. Ehhez kapcsolódóan a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75% helyett 85% előleg fizethető október 16-tól.

Mindemellett az export előmozdítása érdekében a nem vám jellegű akadályok további lebontása és új, harmadik országbeli piacok keresése is segíthet az ágazatnak.

Több tagállam, köztük Magyarország is kérte az intervenciós ár megemelését, ettől azonban a Bizottság elzárkózott, helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatja.

A magyar delegációt vezető Dr. Nagy István miniszter-helyettes általánosságban üdvözölte a bizottsági javaslatot, de kiemelte, hogy számos részletkérdést tisztázni kell. A delegációvezető szerint addig nem hozható megalapozott döntés, amíg nem ismerjük az 500 millió eurós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását. A tagállamoknak biztosítandó pénzösszegek meghatározása mellett ki kell dolgozni az elosztási kritériumok részletszabályait, amivel egyelőre adós maradt a Bizottság.

A Bizottság - a tagállamok nyomásának engedve - az ülés végén bejelentette, hogy még a hét folyamán kidolgozza a részletszabályokat, amelyeket a mezőgazdasági miniszterek szeptember 15-én vitatnak majd meg a luxemburgi informális tanácsülésen.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?