2024. április 27. szombat Zita

Magyarországnak kitörési pont lehet az édesvízi haltermelés növelése

Agro Napló
Az európai tengerek halkészletei kimerülőben vannak, Európa új forrásokat fog keresni, Magyarországnak pedig kiváló adottságai vannak az édesvízi haltermelésben – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár Szarvason, a XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Az államtitkár kifejtette: Magyarországnak az édesvízi halgazdálkodás mennyiségét és minőségét is emelnie kell, ezt a kormány halmarketing programmal támogatja. "Ez nekünk exportlehetőséget jelent, ebbe bele kell állni" - fogalmazott. Emlékeztetett: a kormány kiemelt ágazatként kezeli a halászatot és a horgászatot, 2014-ben a Földművelésügyi Minisztériumban erre önálló főosztályt hoztak létre.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az új, 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban szeretnék a magyar halászati operatív programban rendelkezésre álló forrásokat maradéktalanul és hatékonyan felhasználni.

Bitay Márton kifejtette: a nemzeti halgazdálkodási rendszer keretein belül az állami bevételeket visszaforgatják az ágazati fejlesztésekre, így évi 620 millió forintnyi forrás áll rendelkezésre a halgazdálkodási és halvédelemről szóló törvényben előírt feladatok ellátására. Így például a halőri egyenruha és halőrzési eszközök beszerzésére, a kárókatona gyérítési program lőszertámogatására, vagy a nem fogható halfajok, a kecsege és a széleskárász állomány fajmegőrzési- és visszatelepítési programjaira. Hozzátette: utóbbira Fazekas Sándor miniszter 65 millió forintot irányzott elő, a feladat elvégzése a szarvasi kutatóbázis feladata.

A tudományos tanácskozáson Gál Dénes, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta: a hazai akvakultúra-fejlesztés kitörési pontja a technológiaintenzív módszerek elterjesztése, aminek a kulcsa a kutatás-innováció gyakorlatba ültetése.

Kifejtette: az intézet számára az jelentené a legnagyobb sikert, ha a közeljövőben növelni lehetne a jelenleg évi 14-15 ezer tonnás hazai haltermelés mennyiségét. Ehhez az intézet az alap- és alkalmazott kutatásokkal, innovációs programokkal és szaktanácsadással is hozzá kíván járulni.

A rendezvényen átadták az új recirkulációs halnevelő rendszert. Erről az intézetigazgató elmondta: az infrastrukturális beruházás első ütemében kísérleti és demonstrációs rendszert alakítottak ki, amelyet elsősorban élettani és takarmányozási kutatások számára lehet hasznosítani. A rendszer 120 millió forintnyi uniós támogatásból valósult meg, amelyet 50 millió forint saját forrással egészítettek ki – tette hozzá az MTI kérdésére.

Az úgynevezett aquaredpot-rendszert a tervek szerint a Halászati Operatív Program forrásából a közeljövőben továbbfejlesztenék egy tenyésztésgenetikai és kísérleti központtá, ahol a védett és veszélyeztetett fajok szaporítását lehetne elvégezni.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg lett a Magyar Haltani Társaság (MHT) honlapján rendezett közönségszavazás alapján: december 31-én délig 7683 szavazat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!