2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett

Történelmi fordulat a családi gazdaságok földhasználatában

Agro Napló
Történelmi fordulat következett be a családi gazdaságok földhasználatában az egy éve, május elején hatályba lépett új földforgalmi törvénynek köszönhetően - mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor rámutatott: az a mérvadó, hogy ki az, aki a határt műveli, ki az, aki ott gazdálkodik.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar magánszemély gazdák 2010-ben az ország mintegy 5 millió hektáros művelhető területének 50 százalékán dolgoztak, a terület 45 százalékán nagyüzemi társaságok gazdálkodtak. (A fennmaradó 5 százalék egyéb - például önkormányzati, állami, szövetkezeti - tulajdonban van.) 2014-re a magánszemély gazdák javára változott meg ez az arány, míg a cégek részesedése csökkent, és így a földhasználat arányában 12 százalékos különbség alakult ki közöttük a korábbi 5 százalékkal szemben.

A miniszter hangsúlyozta: az új földforgalmi törvény révén elindult annak a birtokpolitikai célkitűzésnek a teljesülése, hogy kis- és középüzemek, ezen belül elsősorban a családi gazdaságok aránya 80 százalék, míg a nagybirtokoké 20 százalék legyen. A földforgalmi törvény igazolta a törvényalkotó várakozásait, vagyis a családi gazdaságok, a gazdák megerősödését - szögezte le a miniszter. Hozzátette: ezt a célt szolgálja a Földet a gazdáknak program is, az állami földek újrahasznosítása révén a családi gazdaságok földhöz jutatásával. Mint mondta, ennek érdekében történt az állami töredék - hektár alatti - földterületek értékesítése is.

A miniszter elmondta: Magyarországon csak földműves juthat földtulajdonhoz, amelynek fogalmát a földforgalmi törvény határozta meg. Ennek alapján több mint százezren kérelmezték felvételüket a földműves nyilvántartásba. Emellett mintegy ötezer vállalkozás kezdeményezte a mezőgazdasági termelő szervezeti státusz elnyerését, ami az ő esetükben a földbérlethez szükséges. Nem következett be viszont, amit többen is jósoltak: nem omlott össze az új földtörvény miatt a magyar földpiac - húzta alá Fazekas Sándor. Hangsúlyozta, hogy a magyar földpiac stabil és enyhe emelkedést mutat.

Szólt arról is, hogy az új földtörvényt Magyarországnak az EU előtt is meg kell védenie, ezért az FM az Igazságügyi Minisztériummal közösen azon dolgozik, hogy a magyar álláspont kiállja az uniós vitákat is.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette: a nemzeti parki földek körül egy ideje ellenzéki hangulatkeltés folyik. A nemzeti parki földek is állami földek, ami azt jelenti, hogy a nemzeti park a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) kötött szerződés alapján felelős gazdája ezeknek a területeknek, védett és nem védett területeknek egyaránt.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?