Tavaly 60 százalékkal nőtt a mezőgépek piaca

Agro Napló
Tavaly 60 százalékkal 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott - mondta Fazekas Sándor a 33. AGROmashEXPO megnyitóján.

Magyarországon az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítését regisztrálták tavaly az előzetes adatok szerint. A múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, az utolsó nagy támogatásos év forgalmát - mondta a miniszter.Fazekas Sándor a négy napig tartó AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, messze felülmúlva a korábbi évekét.

A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt. Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelentősen segítették a gépbeszerzéseket  a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram, valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére, és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is. Felhívta figyelmet arra is: ma már nem elég csak beszerezni gépeket, hiszen működtetésükhöz megfelelő szakmunkások, technikusok szükségesek. Továbbá a gazdáknak mintegy kétszázezer gépváltozatot kell ismerniük a termelés fejlesztése során, azaz elengedhetetlen a megfelelő műszaki szaktudás.

Ezt a célt szolgálja az agrár-szakképző iskolák létrehozott hálózata, az egyetemekkel kialakított együttműködések, a duális képzés. Széles összefogással, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (MEGFOSZ) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével jött létre „Legyél Te is mezőgépész” címmel olyan pályaorientációs akció, amely jelentősen segíti a megfelelő szakember-ellátást - emlékeztetett. Hozzáfűzte: az agrárium minden területén összehangolt munka, összehangolt fejlesztés történik. Ennek köszönhető, hogy az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság kibocsátásának 2011-óta tartó növekedése 2014-ben is folytatódott. A magyar mezőgazdaság felívelő pályán van, de még mindig vannak lehetőségek, még mindig vannak tartalékok - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

A megnyitó részeként két együttműködési megállapodást is aláírtak. Az egyiket Fazekas Sándor és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az FM és a MEGFOSZ nevében, míg a másikat ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és Vityi Péter az IVSZ alelnöke látta el kézjegyével. Emellett 41 különböző elismerést is átadtak. Az AGROmashEXPO-val egy időben tartják a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert kiállításokat is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?