2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Várhatóan idén is eredményes évet zár a magyar mezőgazdaság

Agro Napló
Várhatóan idén is eredményes évet zár a magyar mezőgazdaság, az előzetes adatok alapján az ágazat kibocsátása 2014-ben 2400 milliárd forint körül alakul, szemben a tavalyi 2280 milliárd forinttal - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György emlékeztetett: a mezőgazdaság teljesítménye 2011 óta folyamatosan bővül, és az ágazat a GDP növeléséből is kiveszi a részét. Rámutatott: a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének növekedése a múlt évben 15,1 százalék volt, 2014-ben pedig az első háromnegyed éves adatok 7,7 százalékos növekedést mutatnak a magas bázishoz képest.

Ez várhatóan az idei utolsó negyedévben sem változik meg - vélekedett az államtitkár. Hozzátette, így várhatóan a mezőgazdaság a magyar GDP idei emelkedéséhez 0,3 százalékponttal járul majd hozzá.

Czerván György beszélt arról is - a betakarítási koordinációs bizottság ülését követően -, hogy az őszi betakarítású növények magtárba hordása gyakorlatilag befejeződött. Jelezte, a kukorica betakarításának befejezése várhatóan januárra húzódik át, mivel a felázott talajra, illetve a belvizes területekre a gépekkel nem lehet rámenni. Ez a becslések szerint mintegy 60 ezer hektárt érint, a belvízzel borított terület 9400 hektár.

Az államtitkár kifejtette: az előzetes várakozások igazolódtak a terméseredményekkel kapcsolatban, sőt, több esetben azt felül is múlták, például a kukoricánál.Közölte, a kukorica vetésterületének eddig 95 százalékáról takarították be a termést, ami már így is meghaladja a 9 millió tonnát, de kedvező esetben elérheti a 9,3 millió tonnát is. A hektáronkénti átlaghozam meghaladja a 7,8 tonnát. A burgonya esetében az előző évhez képest 27 százalékkal nőtt a termésátlag, az összes termés meghaladta a 488 ezer tonnát. A szójatermés szintén jó volt az idén, a megtermett mennyiség - ami 113 ezer tonna körüli volt - a belföldi szükséglet 14-15 százalékát fedezi.

Elmondta azt is, hogy a cukorrépa esetében a termésátlag mintegy 65 tonnát tett ki hektáronként, ami szintén igen kedvező hozam, az előző év átlagát 23 százalékkal haladja meg. A napraforgó termésmennyisége az idén az országban meghaladta az 1,6 millió tonnát.

Az ország gabonatermése a becslések szerint összességében 16 millió tonna körül alakul az idén - tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte: rekordtermés volt a kukoricánál, a repcénél és a napraforgónál.

Az államtitkár szerint a vetési munkák szintén kedvező képet mutatnak. Az őszi búza vetésterülete az idén is meghaladja az egymillió hektárt. Országosan az átnedvesedett szántóterület nagysága 400 ezer hektár körüli, ebből a belvízzel borított terület, mintegy 50 ezer hektárt tesz ki - mondta, hozzátéve, hogy az őszi mélyszántás 75 százalékával már végeztek a gazdálkodók.

Forrás: MTI/ kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!