A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte a pocokinvázió megakadályozására

Agro Napló
A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel - a határozatról az élemiszerlánc-felügyeleti hatóság hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A hivatal mérlegelte a mezei pocok elszaporodását, a rágcsáló betelepülésének mértékét az őszi vetésű területekre, ennek alapján hozzájárult, hogy a mezőgazdasági felhasználók a korlátozó intézkedések betartása mellett nagyobb mennyiségben alkalmazhassák a Magyarországon nem engedélyezett készítményt a kártevő további elszaporodásának megelőzésére.

A szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedély kérelmet a Reanal Finomvegyszergyár Zrt. nyújtotta be a hivatalhoz.

A Nébih határozatában az idei évre eddig kiadott 800 tonnán felül most további 400 tonnányi Redentin75RB forgalomba hozatalához és felhasználásához járult hozzá. 

A méreg alkalmazására kizárólag mezőgazdasági földhasználók kapnak engedélyt, ehhez regisztrálniuk kell a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A regisztrált termelők a készítményt november 1-jétől jövő év február 28-ig alkalmazhatják  szántóföldi, kertészeti kultúrájú területeken, illetve mezőgazdaságilag nem művelt területeken, 15 megyében. 

A határozat szerint a kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A fülesbaglyok a gazdákkal vannak

A fülesbaglyok a gazdákkal vannak

Csaknem 10 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézet (MME) január végén indított országos felmérésén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!