Tizenhárom gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében

Agro Napló
Tizenhárom gazdaságban, összesen 36 jószágnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében, a leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár – tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője kedden az MTI-t.

Varga Márta közölte: a fertőzések - amelyek jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény - három eset kivételével kis létszámú gazdaságokat érintettek Deszk, Hódmezővásárhely, Csanádpalota, Szatymaz, Balástya, Ásotthalom és Szeged-Szőreg térségében.

    A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a telepek körül 20 kilométer sugarú körben - ahol 40 napig megfigyelési zárlat van érvényben - minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvosok, megvizsgálják az állományt, hogy jelentkeznek-e a betegségre utaló klinikai tünetek. A 3 kilométer sugarú körön belül található gazdaságokban vérmintát is vesznek az állatoktól. A 20 kilométeres zónában tartott állatvásárokra kérődző állatokat tilos bevinni.

    Mivel szúnyog terjeszti a megbetegedést, a fertőzött állatok kiemelését követően az érintett állattartó telepek körül 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást rendel el a hatóság, helyben pedig földi rovarirtást is végeznek - áll a közleményben.

    A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan. 

    A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Merre tovább európai állattenyésztés?

Merre tovább európai állattenyésztés?

A „SEBASTIEN projekt – Intelligens döntéstámogató rendszer” című, magyar nyelvű felirattal ellátott videóval bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?