Győrffy Balázs: őszi búzából erős közepes termés várható

Agro Napló
Őszi búzából erős közepes termés várható Magyarországon, az árak emelkedésére nem lehet számítani - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden Szegeden.

Az Európai Unióban a becslések szerint az elmúlt hat év legmagasabb, 137,5 millió tonnás búzatermését takaríthatják be idén - mondta a szakember az alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján.

    Az elnök szerint a belpiacon túl nagy problémát nem jelenthet az Ukrajna számára engedélyezett behozatali kvóta. Az ukrán gabonatermő területek nagy része a Fekete-tenger mellett található, így várhatóan tengeri úton szállítják ki a terményt. A hagyományos magyar exportpiacok közül a mediterrán térségben azonban túlkínálat alakulhat ki - tette hozzá.

    Győrffy Balázs elmondta, hogy a téli enyhe időjárás segítette a kártevők áttelelését, ezért komoly figyelmet kellett fordítani a védekezésre.

    Megjegyezte, hogy Magyarországon mindössze 100 ezer hektár öntözött terület van, ennek érdemi - a falugazdász-hálózat felmérése szerint - ötszörös növelésére lenne igény.

    A szakember szerint ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, a bürokratikus terhek csökkentésével a terület nagysága megduplázható lenne, hiszen 200 ezer hektárra van öntözési engedélye a gazdálkodóknak. Emellett azonban jelentős beruházásokra is szükség lenne, melyekre komoly uniós források állnak rendelkezésre.

    Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója előadásában kifejtette, idén a tavalyi globális rekord búzatermésnél kisebb mennyiség várható, a jelentős tartalékok miatt az 1-2 százalékos csökkenés azonban nem eredményezi az árak emelkedését, csakúgy mint a kukorica, a napraforgó és a repce esetében. A szakember szerint középtávon azonban a gabonafélék és az olajos magvak iránti kereslet jelentősen növekedni fog. 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

Medárd után: most negyven napig esik?

Medárd után: most negyven napig esik?

Medárd napján sokfelé esett, de ez nem jelenti egy hosszan tartó csapadékos időszak kezdetét. Ma és holnap még maradnak a záporok, zivatarok, majd szo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?