Ónos eső - FruitVeb: a gyümölcsösöknek nem ártott a lehűlés

Agro Napló
A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső - mondta el  Mártonffy Béla kedden az MTI-nek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok.

    Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük. 

    Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hűvös idő jót tesz a gyümölcsösöknek, főként az kedvező hogy a lehűlés nem volt hirtelen, és a hőmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15-20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6-10 Celsius-fok körüli hőmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

    A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs - mondta. 

    A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési időszak kezdetén, a tavalyinál kedvezőbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet nehezítette a munkát - mondta a FruitVeB elnöke.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három éve gyenge a gyümölcstermés

Három éve gyenge a gyümölcstermés

Az idei évben is gyenge gyümölcstermés várható, így ez már a harmadik ilyen év – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács...

Védekezni kell a gyümölcsösökben

Védekezni kell a gyümölcsösökben

Minden feltétel adott a gyümölcsfák hajtáselhalását okozó gombás megbetegedéséhez, a meggy és az őszibarack még menthető, bár utóbbit a tavaszi fagyok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?