A külhoni magyarság értékeit is védi a hungarikumtörvény

Agro Napló
Felvidéki magyarok előtt népszerűsítette a hungarikumokat, és beszélt azok külhoni piacra jutási lehetőségeiről Kardeván Endre Kassán, szerdán a Pasztorációs Központban.

A szlovákiai Wekerle Vállalkozói Körök klub jelleggel kínálják a hasznos üzleti információkat, programokat az érdeklődőknek. Az államtitkárt a rendezvényen a hungarikumtörvénnyel kapcsolatban elmondta: bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül az arra érdemes bekerüljön a Nemzeti Értéktárakba. Az egyes értékek értéktárakba való felvételére területi elv szerint helyi és külhoni szinten tehető javaslat. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg. E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják – mondta el az államtitkár.



A külhoni magyarság értéktárába történő felvételhez eddig benyújtott javaslatok a következők: a kurtaszoknyás falvak népviselete és hagyományőrzése, a deáki római katolikus templom, a bényi rotunda és a kéttornyú templom, a kőtés, a pozsonyi kifli és a paprikás kattancs. Ezen értékeknek a jövőben komoly szerepük lehet a vidéki turizmusban és vendéglátásban, a környezet- és tájvédelemben, a kedvezőtlen adottságú térségek felzárkóztatásában, a népességmegtartásban, a foglalkoztatásban – fogalmazott a kassai rendezvényen Kardeván Endre.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58