2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Oltalom a tejnek és tejtemékeknek Olaszországban

Agro Napló
A napokban illusztrálta a tejszektor szereplői előtt Luca Zaia olasz agrárpolitikai, élelmezésügyi és erdészeti miniszter a tej és tejtermékek címkéjén a származási hely kötelező feltűntetését előíró intézkedés tervezetet, mely az olasz tejtermelők és fogyasztók számára hívatott biztosítani az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jogalkotási procedúra a piaci igényeknek megfelelően rövid időn belül lezárul.

 

"A címkézés valamennyi fogyasztó számára megnyugtató lesz, mondta a miniszter, hiszen az olaszok 75%-a úgy nyilatkozik, hogy szívesen költ többet az igazolt származású alapanyagokból készült élelmiszerekre".



A tejszektor, mely Olaszországban elsősorban a sajtgyártást jelenti, az általános válság miatt stuktúrális válságban van. Az elmúlt néhány hónapban a sajtexport 15%-kal csökkent. A EU Bizottság által kilátásba helyezett válaszintézkedések nem kielégítőek Olaszország számára pont azért, mert nem számolnak a sajtgyártással. Olaszországban 34 eredet-védett sajtféle van, melyek gyártási szabályzata előírja, hogy csak helyi tejből állíthatóak elő. Ilyen például a Parmigiano Reggiano, a Grana Padano, az Asiago, a Taleggio és még sok más kiváló olasz sajt.

"Feladatunk, hogy oltalmat biztosítsunk számukra és ezért kérjük, hogy Európa ne csupán a tejporra és a vajra költse a 2009/2010-re előirányzott 1,2 milliárd EUR-t, hanem a sajtokat is vegye figyelembe" folytatta Luca Zaia. "Ezért szavazott a Mezőgazdasági Tanács ülésén Olaszország egyedül, de emelt fővel Mariann Fischer Boel biztos tervezete ellen. Nyilvánvaló, hogy elégtelen megoldásról van szó, mely nem veszi figyelembe az ágazat strukturális válságát és az európai, legkevésbé az olasz állattartók igényeit" tette hozzá a miniszter.



A miniszter megerősítette a szektor átalakítását célzó befektetésekre tett javaslatát, mely azoknak az - Európában több ezernyi - istállóknak a kiválasztását és a piacról való irányított kivezetését jelenti, melyek már jelenleg is a piac szélére szorulnak és elkerülhetetlenül, előbb vagy utóbb egyébként is kiszorulnának a piacról.



A származási hely tej és tejtermékeken való kötelező feltűntetését és a tejpor sajtgyártásban való használatának megtiltását kilátásba helyező rendelet-tervezet bemutatásának másnapján a Coldiretti agrár-érdekvédelmi szervezet megelégedéssel nyugtázta a tárca kezdeményezését és megszűntette az olasz határátkelőhelyeken és kikötőkben felállított blokádokat, jelentette be Sergio Marini a szervezet elnöke. "A több mint százezer gazdát mozgósító akcióval sikerült elérni az első nagy eredményt, mely az agrárvállalkozások, de elsősorban a fogyasztók, az ország egész gazdaságának átláthatósága és a versenyképessége érdekeit szolgálja", hangsúlyozta Marini. Őszinte köszönetét fejezte ki Luca Zaia miniszternek és az ellenőrzéseket, megelőzést végző valamennyi rendfenntartó erőnek. A több száz kamion ellenőrzése során felmerült legjelentősebb szabálytalanságok elsősorban az élelmiszerbiztonsági előírások, főleg a hús és tejtermék-szállítás higiéniai előírásainak megszegése körébe tartoztak.



A Coldiretti által évek óta folytatott mozgósítási és tiltakozási kampányok eredményeként már kötelező Olaszországban a friss zöldség- és gyümölcsfélék fajtájának, minőségi osztályának és származásának megjelölése, a tojás esetében a tojásüzemet azonosító kód feltüntetése. A méz esetében kötelező a származási országának csomagoláson való feltűntetése, a friss tej begyűjtési helyének vagy az istállónak a megjelölése, a csirkehúson a "Made in Italy" megjelölés, a paradicsompüré származási helyének címkén való feltűntetése, és végül idén július 1-től az extra szűz olíva olaj esetében az olívabogyó származási helyének megjelölése (lásd ez utóbbiról júliusban készült jelentést). Mindennek ellenére a Coldiretti szerint még sok a teendő, hiszen az olasz átlagfogyasztó napi bevásárlásának több mint 50%-a még "névtelen".

A most elért eredmény megerősíti a Coldiretti átláthatóságért folytatott küzdelmének létjogosultságát és annak folytatására sarkall a többi élelmiszeripari termék esetében is.



Dr Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?