A Korea Flour Mills Industrial Association adatai szerint az év első felében a hét legnagyobb dél-koreai malomipari vállalat az importált búza 94%-át az USA-ból és Ausztráliából szerezte be. Ebből Ausztrália 51%-ot (597 000 tonna), míg az Egyesült Államok 43%-ot (509 000 tonna) biztosított. Összehasonlításképpen, míg tavaly az amerikai búza vezetett, idén az első félévben Ausztrália átvette a vezető szerepet. Történelmileg Dél-Korea erősen támaszkodott az amerikai búzára, de az 1990-es évektől kezdve az ország igyekezett diverzifikálni importforrásait, miközben Ausztrália új exportpiacokat keresett - tudósított az UkrAgroConsult.
Döntő tényező volt a 2014-ben életbe lépett Korea-Ausztrália Szabadkereskedelmi Megállapodás, amely fokozatosan csökkentette az ausztrál búzára kivetett vámokat, 2018-ra teljesen megszüntetve azokat. Ausztrália emellett búzafajtáit az ázsiai preferenciákhoz igazította. A magasabb fehérjetartalommal és speciális glutén tulajdonságokkal rendelkező ausztrál búza ideális a puha, mégis rágós tészták készítéséhez – ami kulcsfontosságú minőségi jellemző a népszerű koreai ételek, mint a ramyeon és az udon esetében. A növekvő tésztafogyasztás Dél-Koreában tovább növeli az ausztrál búza iránti keresletet. Az iparági adatok szerint a hazai tésztapiac az 1990-es évek körülbelül 1 billió wonjáról 2023-ra közel 3 billió wonra bővült. A nagy élelmiszeripari vállalatok gyakran keverik az amerikai és ausztrál búzát, hogy elérjék a kívánt textúrát és minőséget végtermékeikben.








