2024. október 22. kedd Elõd
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.11. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.11. csütörtök

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.07.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.07.11.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.07.11.) napon.

2024.07.11. csütörtök: Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.
Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Országos hőség van, az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad.

A következő napon várható időjárás

2024.07.12 péntek: Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Az északi tájakon lehet erőteljes a gomolyképződés, és ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északkeleti szél délire, délkeletire fordul, és megélénkül, de zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 34 és 40 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

A hőség ára: most ég el egymillió tonna kukorica

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja. Bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre. Hogy pontosan mekkora lesz a kiesés, az a következő napok időjárásától függ: az egyelőre tartósnak ígérkező hőhullám nem sok jót ígér, de már egy kis csapadék is sokat enyhíthet a helyzeten. A szerencsésebb, dunántúli területeken ennek ellenére is hamarosan mínusz egy tonnát lehúzhatnak a gazdák a várt hektáronkénti hozamból. Ahol azonban eddig sem volt elegendő eső, ott nem sok kapaszkodó van: egy hektárra vetítve akár 2-3 tonna is lehet a hőség számlájára írható kiesés.

Díjat kaptak az agrárium legjobbjai: képeken mutatjuk a győzteseket

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2017-ben is átadtuk őket, habár akkor még csak három kategóriában, ami azóta tízre bővült. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2017-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

Így zuhan a hazai vezető ágazat

Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el, most viszont súlyos visszaesés tapasztalható az ipari ágazatban. Hazánkban a zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, igaz, a trend, némileg megakadt legutóbb: 2022-ben 11-12 ezer hektár volt, 2023-ra pedig 12-13 ezer hektárra növekedett. Idén viszont ehhez képest nagyságrendileg 30-40-százalékos visszaesést tapasztalhatunk. A termőterületek jelentősen csökkentek és az időjárás sem volt jó hatással a termelésre. Idén a betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek és elmondható, hogy az idei zöldborsó termés mennyisége nagymértékben elmarad a várt, becsült mennyiségektől.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így szakadt ketté Magyarország: Budapest dőzsöl, Szabolcsban alig telik nyaralásra

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elkészítettük a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását, melyet több mint 11 ezer olvasónk töltött ki. Az eredményekből kiderül, hogy fontos a magyaroknak a kikapcsolódás, a pihenés, ám egy jelentős részük nem engedheti ezt meg magának. A kitöltők több mint 70 százaléka mondta, hogy a megnövekedett árak miatt olcsóbb úti célt válasz, kevesebbszer vagy egyáltalán nem utazik 2024-ben.

Börtön is lehet a darázsirtás vége? Csak óvatosan a kertekben, ezzel jobb lesz vigyázni

A legtöbb kertes ház tulajdonos szembesült már azzal a problémával, hogy darazsak költöztek az udvarába, redőnytokjába vagy a kert különböző zugaiba. Sokan döntenek úgy, hogy gyorsan orvosolják a problémát és lefújják a kellemetlenkedő szárnyasokat valamilyen rovarirtóval és folytatják tovább kinti tevékenységüket. Ez viszont nem a legjobb megoldás a problémára. Észben kell tartanunk környezetünk és a rovarok védelmét, hiszen nem csak segítik a beporzást, de el is űzik a káros bogarakat, rovarokat. Ráadásul egy óvatlan irtás következménye hatalmas bírság, sőt akár börtönbüntetés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?