2024. július 22. hétfő Magdolna
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.05. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.05. szerda

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható, de emellett gomolyfelhők képződnek, illetve délen, délkeleten fátyolfelhők is lesznek az égen - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.06.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.06.05.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.06.05.) napon.

2024.06.05. szerda: Sok napsütés várható, de emellett gomolyfelhők képződnek, illetve délen, délkeleten fátyolfelhők is lesznek az égen. Szórványosan valószínű zápor, zivatar, amelyeket felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérhet. Estére a gomolyfelhők feloszlanak, a csapadék megszűnik. A szél csak zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős vagy viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul.
Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de a fülledt idő hatására többek között fáradékonyságot, álmosságot tapasztalhatunk.

A következő napon várható időjárás

2024.06.06 csütörtök: Napos időre számíthatunk többnyire kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Az északi tájakon és az Alpokalján lehet több felhő az égen, ott alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A déli, délnyugati, déli szél néhol időnként megélénkül. A maximum-hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű.

Friss híreink:

Nem ment jól a tejiparnak, 3,2 milliárdos mínusz az Alföldi Tejnél

Súlyos veszteségekkel zárta a 2023-as évet az Alföldi Tej Kft., a cég adózott eredménye mínusz 1,4 milliárd forintról mínusz 3,2 milliárdra esett egy év alatt. Nagyon nem ment jól a tavalyi év a Sole-Mizo Zrt.-nek sem, a vállalatnál 2,7 milliárd forintról 136 millió forintra zuhant az adózott eredmény, igaz, itt legalább pozitív a végső szám. A két vállalat a fő tevékenységén is jóval kevesebb eredményt ért el, a fizetendő kamatok azonban jócskán megemelkedtek mindkét esetben. A Naszátej Zrt. sem örülhet a tavalyi év eredményeinek, ugyanakkor, ha nem is kiugróan, de jobb évet tudhat maga mögött a 2022-esnél a Friesland Campina Zrt. és az Óvártej Zrt. is.

Még egy évet kaptak az ukrán agrártermékek az EU-tól

Az EU Tanácsának elnöksége és a Parlament márciusban megállapodott az ukrán áruk szabad behozatalát lehetővé tevő engedmény 2025 júniusáig tartó meghosszabbításáról, utóbbi pedig később meg is szavazta a megállapodást, amit a Tanács is jóváhagyott. Ezzel a vámmentesség csütörtöktől további egy évig él. A döntés gabonapiacra és szántóföldi növénytermesztésre gyakorolt hatását Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője értékelte.

Véget ért egy korszak? Már nem a kukorica a magyar földek sztárja?

Rossz idők járnak a magyar kukoricatermesztésre: a növénykultúránál, ami hosszú ideig megingathatatlannak tűnt a trónján, 2022 óta komoly visszaesés tapasztalható. A két évvel ezelőtti, történelmi aszály hatására nemcsak a 2023-as évben csökkent a növény vetésterülete, de - nem kis részben - a hosszú időn keresztül az alacsony felvásárlási árak miatt idén még kisebb területen vetettek kukoricát a magyar gazdák. Az Agrárszektor ezért annak járt utána, hogy azok a termelők, akik továbbra is kitartanak a növény mellett, hogy látják az idei vetéseket, milyen állapotban vannak náluk az állományok, és mire számítanak a továbbiakban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Befagyasztás vár rengeteg magyar dolgozó fizetésére: sokan nem is sejtik, miért történik ez velük

A munkahelyi bérfeszültség egyik gyakori forrása, amikor egy újonnan felvett, fiatalabb és tapasztalatlanabb kolléga magasabb fizetést kap, mint a régebbi, ugyanazt a munkakört évek óta végző munkatárs. Ez különösen frusztráló lehet a hosszú ideje ott dolgozók számára, akik úgy érezhetik, hogy nem értékelik megfelelően a befektetett munkájukat és tapasztalatukat. A jelenség mögött állhat a nemek közötti bérkülönbség, a munkaerőpiaci változások miatti magasabb kezdő fizetések, vagy a 25 év alattiaknak járó szja kedvezmény is. Körbejártuk a munkahelyeken kialakuló bérfeszültséget HR szakértők segítségével és arra is kitértünk, hogy mit tehet egy cég, hogy csökkentse az ilyen típusú konfliktusok és az ezzel járó magas fluktuáció arányát. 

Óvatosan a boltokban: hemzsegnek a növényvédőszerek ezekben az élelmiszerekben?

Újra és újra felbukkannak olyan jelentések, listák melyek meglehetősen nyugtalanítóak lehetnek a zöldség- és gyümölcsfogyasztással kapcsolatban. Számos hír felröppent már arról, hogy mely terményekben és milyen növényvédőszer maradványt mutattak ki. A szakemberek szerint félni viszont nem kell! Az egészséges életmód a rengeteg gyümölcs és zöldség fogyasztásán múlik, az ezekben gazdag étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Továbbá fontos, hogy ne kerüljük el ezek fogyasztását. Hogy miért? A téma körbejárásához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal segítségét kértük.  A HelloVidék kérdéseire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala válaszolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26