Eldördült a startpisztoly: százmilliárdok jönnek az agrofood-szektorba

Eldördült a startpisztoly: százmilliárdok jönnek az agrofood-szektorba

Sokat vár a hazai agrofood-szektor a vidékfejlesztési forrásoktól, amely jelentős támogatást jelent az ágazat megújulásában és az így megvalósuló fejlesztésektől évekig tartó versenyképességi javulást remélnek az ágazati szereplők. Bonyolítja a helyzetet, hogy sem a mezőgazdaság egésze, sem az élelmiszeripar nincs igazán jó bőrben manapság – még ha felkészült és eredményes szereplőket találhatunk is.

Az agrofood-szektor legfontosabb várakozásai napjainkban a várható nagyarányú forrástömeghez, a pályázatokhoz kapcsolódnak. A vidékfejlesztési források sokak számára új lehetőséget teremthetnek, a régóta esedékes fejlesztésekre teremthetnek alkalmat az élelmiszeriparban.

A növénytermesztők jövedelmezősége harmadik éve nem tud érdemi nyereséget felmutatni, az állattenyésztők relatíve jobb helyzete pedig még nem tudta begyógyítani a korábbi években elszenvedett sebeket. Az élelmiszeripar évek távlatában a fogyasztáscsökkenés, a költségnövekedés, az EPR és az importnyomás miatt távolról sincs ideális helyzetben.

A helyzetből fakadó kérdésekre kerestük a választ az Alapvetés vendégével, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?