Valami nem stimmel a lengyeleknél: mégis, mi történik a szamócával?

Valami nem stimmel a lengyeleknél: mégis, mi történik a szamócával?

agrarszektor.hu
Lengyelországban május közepén még tartja magát a szamóca ára. Félő azonban, hogy a szép szamóca relatív hiánya miatt hamarosan óriási mennyiségben zúdulhat a piacokra az ipari feldolgozásra szánt áru.

Lengyelországban a szamóca nagybani ára május közepén, a 20. héten enyhe emelkedést mutatott, ami nem volt ugyan túlságosan intenzív, de a korábbi csökkenő trendet követően a termelők számára jó hírt jelentett. Május 20-án, hétfőn a hétvégi szedések miatt ismét egy kisebb árkorrekcióra került sor, ez megfelel a héten belüli szezonális áringadozásnak - írta meg a FruitVeB. Jelenleg a szamóca nagykereskedelmi ára a ismét a korábban látott 7-14 PLN/kg (635-1270 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tisztességes minőségű áru ára legalább 10 PLN/kg (905 Ft/kg), míg a valóban nagyon jó minőségű és keresett fajtáké a 12-14 PLN/kg (1090-1270 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

A hétvégén a legkeresettebb, egyben legdrágább fajta kétségtelenül az Asia volt, amelynek ára pénteken még 15-16 PLN/kg (1360-1450 Ft/kg) volt, ez hétfőre 14 PLN/kg (1270 Ft/kg) környékére mérséklődött a felhalmozódott hétvégi szedéseknek köszönhetően. A Rumba, a Sybilla és a Honeoye ára a 10-11 PLN/kg (905-1000 Ft/kg) sávban alakul, ezeknél a fajtáknál ebben az ártartományban általában kis méretű, de megfelelő minőségű áruról van szó.

Válaszúton a lengyel szamócapiac

A lengyel szamócapiaci helyzet további alakulásának két lehetséges forgatókönyvét vázolják fel a szakértők: a “logikus” és az “érzelmes” lehetőséget. Mivel a kiváló minőségű étkezési (desszert) szamóca iránt óriási, a kínálatot messze meghaladó mértékű a kereslet, ebből logikusan egy olyan forgatókönyv tűnik valószínűnek, amelyben az árak viszonylag stabilak, vagy legalábbis semmiképp sem esnek rohamosan. Sajnos azonban Lengyelországban az eddigi tapasztalatok szerint az érzelmek nagyon gyakran győzedelmeskednek a piaci logika felett, így az árak gyorsan zuhanhatnak,  még akkor is, ha a gyümölcsből relatív hiány van.

Az “érzelmes” forgatókönyv szerint a termelők számára az elsődleges veszélyt az jelenti, hogy az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs felvásárlása még nem kezdődött el. A közeljövőben simán előfordulhat, hogy rossz minőségű és rossz kinézetű gyümölcsök áramlanak a piacra óriási mennyiségben. Ezek normális esetben persze feldolgozásra mennének, de a desszert minőségű szamóca relatív hiánya miatt étkezési célú gyümölcsként, a szép árunál jóval olcsóbban kínálják majd ezeket a desszertpiacon, aminek az lesz a következménye, hogy az egész piac árait lehúzza. Itt a magyarázat a desszert és az ipari szamóca közötti árkülönbség: a desszert szamóca ártartományának alsó határa 7 PLN/kg (635 Ft/kg) azonban ez még mindig csillagászati árnak tűnik az ipari szamóca legfeljebb 2 PLN/kg (180 Ft/kg) körüli felvásárlási árának.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?