Ez durva: ki nem találnád, milyen műtrágyagyár épül a franciáknál

Ez durva: ki nem találnád, milyen műtrágyagyár épül a franciáknál

agrarszektor.hu
Franciaországban fog felépülni Európa első alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyagyára. A FertigHy nevű kezdeményezés a gyárt az észak-franciaországi Hauts-de-France régióban

A mezőgazdasági ágazat számára alacsony szén-dioxid-kibocsátású, nitrogénalapú műtrágyákat előállító páneurópai FertigHy az észak-franciaországi Hauts-de-France régióban építi meg első gyárát. Az 1,3 milliárd eurós Capex-beruházás keretében megvalósuló építkezés várhatóan 2030-ra fog befejeződni, és alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyákat fog előállítani - írta meg a Future Farming. A gyártási folyamat során megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát használnak majd az importált földgázt helyettesítő hidrogén előállításához.

A FertigHy támogatást kap a francia kormánytól, hogy segítse a franciaországi működés beindítását. A bejelentést a Choose France csúcstalálkozón tették, amelynek házigazdája Emmanuel Macron, Franciaország elnöke volt. Mint ismeretes, a mezőgazdasági ágazat felelős az Európai Unió teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint 10%-áért, mivel az európai gazdálkodók évente több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel. Az Európai Bizottság az energiaigényes ágazatot a szén-dioxid-mentesítés szempontjából kulcsfontosságúnak minősítette, támogatva az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, megfizethető, helyben előállított alternatívákra való átállást.

2030-ra beindulhat a gyártás

A gyár építése 2027-ben fog elkezdődni, és a 2030-as befejezést követően az üzem 250 közvetlen munkahelyet fog létrehozni a térségben. Az előzetes információk szerint a gyár évente 500 ezer tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátású nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, ami a francia mezőgazdasági ágazat fogyasztásának mintegy 10%-ának felel meg. A tervek szerint a második FertigHy-gyár Spanyolországban fog felépülni, és nem sokkal a francia üzem után fogja megkezdeni a működését.

A FertigHy-t azért alapították 2023-ban, hogy foglalkozzon a műtrágyaipar szén-dioxid-mentesítésével, és támogassa az élelmiszeripart a szén-dioxid-mentesítésre való átállásban. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénnek a műtrágyagyártási folyamatba történő integrálásával a cég saját megoldása a kibocsátás csökkentésére és az élelmiszer-szuverenitás növelésére fog hatni a megszakadt ellátási láncok közepette. A vállalat részvényesei az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a Heineken. Az alapító befektetők, az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a Heineken támogatásával a FertigHy több nagy műtrágyagyár építését, tulajdonlását és üzemeltetését tervezi Európa-szerte.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?