2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Ilyen fagy rég volt Magyarországon: van, ahol mínusz 11 fokot mértek

Ilyen fagy rég volt Magyarországon: van, ahol mínusz 11 fokot mértek

agrarszektor.hu
Amíg Zabarban épp csak lementünk 0 fok alá, addig a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak. Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont, hajnalban mínusz 11 fokot mértek.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban, ami 0,4 fokkal alacsonyabb, mint a tavalyi májusi minimum - írja az Időkép. A Vörösmeteor-töbörben sem volt sokkal melegebb: -8,4 fokig zuhant a hőmérséklet. Az egész fennsíkot kiterjedt fagyok jellemezték, és a következő éjszakákon hasonlóan hideg időjárásra lehet számítani. Zabarban is fagypont alá ment hajnalban a hőmérséklet, de ez meg sem közelítette a Bükk-fennsíkon tapasztalt hideget.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához. A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?