Itt a döntés: betiltják a juhok tengeri szállítását

Itt a döntés: betiltják a juhok tengeri szállítását

agrarszektor.hu
Ausztrália kormánya szombaton közölte, hogy 2028 májusától betiltja az élő juhok tengeri exportját az országból, és ezzel teljesíti azt a vállalását, hogy véget vet egy olyan gyakorlatnak, amelyet az állatvédők régóta elleneznek - írja a Reuters.

A dátum törvénybe iktatásával biztonságot adunk a juhtenyésztőknek és az ellátási láncnak

- mondta Murray Watt mezőgazdasági miniszter szombati nyilatkozatában.

A bejelentéssel a munkáspárti kormány elkötelezte magát a vitatott gyakorlat fokozatos megszüntetése mellett, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági csoportok szerint a lépés miatt emberek veszítik el a munkájukat, és a mezőgazdasági közösségek tönkremennek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatják az átmenetet

"Már most letesszük a támogatást az asztalra, hogy az emberek elkezdhessék a tervezést és a cselekvést" - tette hozzá a mezőgazdasági miniszter.

A tilalom bevezetését célzó jogszabályokat a szövetségi parlament jelenlegi ülésszakában vezetnék be, mondta Watt. A fokozatos kivonás nem vonatkozik más állattenyésztési exportágazatokra, például az élő szarvasmarha exportjára, és nem vonatkozik az élő juhok légi úton történő kivitelére sem.

A gazdákat sokkolta a döntés

"Murray Watt úgy döntött, hogy a katasztrófába vezető gyorsvonatra foglal bennünket" - mondta Tony Mahar, az NFF vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Ausztrália élő juh kereskedelme, amelynek központja az ország hatalmas Nyugat-Ausztrália államában van, az 1990-es években és a 2000-es évek elején évente mintegy 5 millió juhot szállított, de ez a szám fokozatosan csökkent.

Botrányos esetek és felháborodás

A legtöbb birkát a Közel-Keletre szállítják, mintegy kéthetes hajóúttal. A fő exportcélországok Kuvait, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek.

Januárban egy Izraelbe tartó, mintegy 14 000 juhot és 2000 szarvasmarhát szállító hajó Ausztrália partjainál rekedt a tikkasztó hőségben, miután kénytelen volt megszakítani a Vörös-tengeren való áthaladást, ami újabb felháborodást váltott ki az ágazatban az állatjólét miatt aggódó emberekből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?