2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Kapkodtak ezért a magyar állatért az olaszok: most alig veszik

agrarszektor.hu
Jóval kevesebb bárány került idén Magyarországról Olaszországra, amely amúgy a legnagyobb exportpiacnak számít. A szakértők szerint a csökkenést részben az olaszoknál tapasztalható fogyasztói szokások változása okozza. Egyébként az uniós 1,9 kilogrammos átlagfogyasztástól elmaradva, Magyarországon mindössze 33-38 deka az egy főre jutó éves birkahúsfogyasztás, így a magyar juhtenyésztők számára az exportpiacok az elsődlegesek.

2021 első hat hónapjában a magyar élőbárány-export mennyiségben 15 százalékkal, 4 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor az értéke 6 százalékkal, 7 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint - írja a Világgazdaság. A kivitel visszaesésében meghatározó volt, hogy az exportból 65 százalékkal részesedő Olaszországba 23 százalékkal kevesebb bárány került, ezzel szemben a Németországba irányuló export 17 százalékkal emelkedett. A szakértők szerint az olasz export csökkenését részben az ottani fogyasztói szokások változása okozza, hiszen míg korábban az ünnepekre jellemzően egész bárányt vásároltak, most már csak egy-egy részt vásárolnak. Az élőbárány-import mennyisége 79 százalékkal csökkent 2022 első öt hónapjában az előző évihez képest, ugyanakkor ez csak 28 tonnával jelentett kevesebbet. A legtöbb élő bárány Franciaországból származott. 

Az árakat tekintve Magyarországon a könnyű és a nehéz bárány termelői ára 2022 január-júniusában 14, illetve 16 százalékkal emelkedett 2021 azonos hónapjainak átlagárához viszonyítva. A könnyű bárány átlagára így 1459, a nehéz bárányé pedig 1386 forint volt az első hat hónapban. Az Európai Uniót nézve a könnyű bárány ára a szezonális hatásoknak megfelelően alakult az év első huszonkilenc hetében, 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, míg a nehéz bárány ára 9 százalékkal emelkedett ugyanekkor. Magyarország legnagyobb exportpiacán, Olaszországban a könnyű bárány ára 10 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?