2024. május 18. szombat Erik, Alexandra
Pusztulnak a halak a Dunában: megvan, mi állhat a háttérben

Pusztulnak a halak a Dunában: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu
Rengeteg hal pusztult el a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán, a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) szakemberei folyamatosan távolítják el a tetemeket a vízből. A tavaszi halpusztulás rendszeresen előforduló jelenség, amely számos okra vezethető vissza. A Kemhesz ugyanakkor arra kéri a lakosságot, hogy ha tömeges halpusztulást észlelnek valahol, azonnal jelentsék nekik.

Folyamatos a haltetemek eltávolítása a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) által kezelt Duna-szakaszról. Főleg a busák pusztulnak, de pontyok és keszegek is odavesztek. Az elmúlt hetekben, napokban a horgászok több helyszínen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti - írta meg a Pecaverzum a Kemhesz tájékoztatása alapján.

A Kemhesz hangsúlyozta, a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul, és több tényező is okozza. Egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vizeken, ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen, ezt megfejeli a hidegvízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el. Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik a felszínre és válik láthatóvá.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása folyamatosan zajlik. A Kemhesz arra kér mindenki, ha tömeges halpusztulást észlelnek, jelezzék a s szövetség számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?