2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Indul a pénzosztás itthon: sok cég örülhet, milliárdokat szórnak szét

Indul a pénzosztás itthon: sok cég örülhet, milliárdokat szórnak szét

MTI
A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program keretösszege 6,5 milliárd forint - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kiemelte, hogy a programra - a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszban - eredetileg 4,5 milliárd forint uniós forrás állt rendelkezésre, amit a jelentős érdeklődés miatt 2 milliárd forint hazai forrással megnöveltek. Magyarországon az egyik legfontosabb a foglalkoztatás folyamatos emelése és a munkanélküliség csökkentése. "Nem állunk rosszul ebben a harcban", az országon belül azonban jelentős eltérések vannak - mondta Czomba Sándor, aki példaként a munkanélküliségi ráta változását említette, amely bár országosan 4-4,6% között mozog, vármegyei szinten viszont 1,8% és 10,5% között változik, az előbbi Győr-Moson-Sopron, utóbbi pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét jelöli.

Az államtitkár hozzátette, feltételezték, hogy ezekben a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű régiókban a nehézségek ellenére is vannak olyan magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek nemcsak meg tudják tartani mostani munkavállalóikat, hanem bővíteni és fejleszteni is tudnak. A pályázati eredmények alapján jól gondolták - fogalmazott Czomba Sándor.

Ismertetése szerint 1080 darab támogatási kérelem érkezett be, mintegy 11,3 milliárd forint értékben. Ebből válogatták ki a legjobbakat, 566 mikro-, kis- és középvállalkozás pályázatát, amelyeket meg tudnak valósítani 6,5 milliárd forintból. Az államtitkár kitért arra, hogy a pályázatnak köszönhetően uniós forrásból nagyságrendileg 2000, a hazai forrásból pedig csaknem 900 új munkahelyet tudnak létrehozni, így összességében majdnem 3000 új munkahely jön létre. Az elhelyezkedők csaknem 80%-a regisztrált álláskereső. Ágazati szinten a legtöbb cég az építőipar, a kereskedelem és a gépjárműjavítás, valamint a feldolgozóipar területéről pályázott - ismertette az államtitkár.

Almási Erzsébet, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kapacitásbővítő programot az OFA valósítja meg a GINOP plusz segítségével. Felidézte, hogy az idén januárban lehetett a programra pályázni, amelyben a munkáltatók maximum 10 ember felvételéhez igényelhettek támogatást. A bérköltség mellett eszközbeszerzési támogatást is igényelhettek, azonban a program megvalósításához a munkaadóknak 30%-os önrésszel kellett rendelkezniük. Az OFA Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a kkv kapacitásbővítő támogatási konstrukció értelmében az új munkavállalók támogatott foglalkoztatási ideje 6 hónap, a nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség pedig 4 hónap. Az új foglalkoztatottra maximum csaknem 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?