2024. május 27. hétfő Hella

Nyílnak a pénzcsapok: több milliárdra is pályázhatnak ezek a magyar cégek

agrarszektor.hu
Hamarosan érkeznek az új ÉLIP pályázatok a feldolgozóüzemek komplex fejlesztésének támogatására. Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Régóta várta az agrárszektor az új ÉLIP pályázatokat, melyek célja a teljes magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése és zöldítése. A kormány minden szereplőre gondolt, hiszen két csomagban hirdették meg a támogatási programot, így nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes vállalkozások számára is nyitott lesz a pályázás lehetősége.

Az előkészítéssel nem árt sietni, ugyanis június 25-től, illetve a 200 millió forint feletti támogatások esetében július 30-tól nyílik a pályázati beadási határidő, és az időzítésnek most is kulcsszerepe lehet az elbírálásnál

- figyelmeztetett Tóth Zsombor, az ibsh Kft. ügyvezetője, az Agrárminisztérium korábbi munkatársa.

A szakértő kiemelte, hogy mind élelmiszeripari, mind borászati, mind pedig a takarmányelőállítási tevékenységhez igényelhető az 50%-os támogatás, sőt, a beruházás keretében energiahatékonysági és megújuló energia termelési elemek is megjelenhetnek, utóbbi esetben akár 70%-os támogatás intenzitással. Tóth Zsombor szerint ez azt jelenti, hogy a döntéshozók látják, hogy a hazai agrárszektor versenyképességét csak úgy lehet fenntartani, ha az infrastrukturális beruházások révén növelni lehet az üzemek hatékonyságát. A mostani támogatás pontosan ezt segíti elő - tette hozzá a szakember.

Érdemes szakmai segítséget kérni a pályázáshoz

A beruházás keretében telekvásárlás, épület, technológia és teherszállítási járművek is elszámolhatóak lesznek. A megvalósítás szempontjából pedig óriási jelentősége van annak is, hogy a támogatásnak legfeljebb 25%-a előlegként lehívható, ami nagymértékben hozzájárul a kevésbé tőkeerős, KKV-k finanszírozáshoz - emelte ki az ibsh Kft. ügyvezetője, aki arra biztat minden érdekeltet, hogy kérjen professzionális segítséget a pályázat lebonyolításához.

Minden ügyfelünk esetében az volt a tapasztalat, hogy óriási segítséget jelentett a vállalat által biztosított ingyenes előminősítés, hiszen a pályázat benyújtását megelőzően minden lényeges feltétel teljesíthetőségét részletesen elemezzük, így pontos képet kap a vállalat arról, hogy a beruházásához mekkora támogatásra számíthat. Emellett persze érdemes annak is utánajárni, hogy az ÉLIP támogatás milyen egyéb ösztönzőkkel egészíthető ki, annak érdekében, hogy a pályázó maximalizálni tudja a támogatásokat

- zárta mondandóját Tóth Zsombor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?