Fontos kijelentést tett a Debreceni Egyetem az agrárszakképzésről

Fontos kijelentést tett a Debreceni Egyetem az agrárszakképzésről

agrarszektor.hu
Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke: ezek egyebek mellett a duális képzés előnyei - hangzott el a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ közös Gyakornoki- és Duális Fórumán kedden. A rendezvényen csaknem ötven vállalat tájékoztatta az érdeklődő egyetemi hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral együttműködő vállalatok aktuális gyakornoki programjaival ismerkedhettek meg a duális képzési forma iránt érdeklődő, illetve a gyakornoki pozíciót kereső hallgatók kedden a Böszörményi úti campuson. Az oktatók és a több mint ötven fogadó cég képviselői a képzéssel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiket vitatták meg - olvasható az egyetem hivatalos oldalán.

A fórum megnyitóján Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja elmondta, hogy egy felsőoktatási intézményt a munkaerőpiac leginkább a végzett hallgatók tudása, szakértelme és tapasztalata alapján ítél meg. Éppen ezért fontos a Debreceni Egyetem számára a vállalatokkal való közvetlen kapcsolat, csak ilyen partneri visszajelzésekkel lehet elég hatékony a képzésfejlesztés, az oktatók így juthatnak naprakész információkhoz a vállalati igényekkel kapcsolatban.

Most dolgozzuk át az átalakuló gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök szakunk mintatantervét. Ebben a munkában is aktívan részt vesznek a partnervállalatok és a szakmai szervezetek

- mondta Fenyves Veronika.

A Gazdaságtudományi Kar és az agrárkar számára már hagyomány, hogy a szakmai, gyakorlati időszakot megelőzően a fórum keretében közelebb hozza a cégeket és a hallgatókat, segítve ezzel a megfelelő gyakorlati helyek kiválasztását. Évente a GTK csaknem ezer hallgatója tölt szakmai gyakorlatot a partnervállalatoknál, a duális képzésben pedig a kar kilencvennégyen MSc-hallgatója vesz részt. Ezzel kapcsolatban Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette, hogy a gyakorlati képzés mind a közgazdász, mind az agrármérnök képzés meghatározó eleme. Mint fogalmazott,

a gyakorlati helyeken a hallgatók az egyetem falai között megszerzett elméleti tudást és a gyakorlati ismereteket úgy tudják kamatoztatni - még a végzés előtt -, hogy közben fejlesztik kompetenciáikat, illetve megfelelnek a jövőbeli munkáltatónak. Célunk a duális képzésünk erősítése, annak érdekében, hogy karunkon minél több BSc-hallgató folytassa tanulmányait duális formában.

A két kar gyakorlati képzéseivel kapcsolatos adminisztratív és szervezési feladatokat a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ végzi. A szervezet több mint háromezer partnerrel áll kapcsolatban, 2008-as megalakulása óta a DE több mint 14 ezer hallgatójának segített abban, hogy megtalálja a legideálisabb gyakorlati-, illetve duális képzőhelyet. A gyakorlattal kapcsolatban Dékán Tamás, a gyakorlatszervező központ ügyvezetője elmondta, hogy ez már a munka világának előszobája.

A hallgatók többsége jó véleménnyel van a gyakorlati helyekről, szeretik a valós munkakörnyezetet, a csapatmunkát, a tapasztalat- és a kapcsolati tőke szerzésének lehetőségét. A vállalati visszajelzések is pozitívak. A cégek elvárása, hogy a fiatal munkavállaló-jelöltek a gyakorlati helyeken önálló, felelősségteljes munkát végezzenek, ez az esetek döntő többségében pedig teljesül

- tette hozzá Dékán Tamás.

A rendezvényen a vállalati tapasztalatok kapcsán elhangzott: a gyakorlati idő végén a duális partner több mint ötven százalékban munkaszerződést kínál hallgatójának. A tapasztalatok szerint a képzésben résztvevők többége hamarabb talál munkát, mint a gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok. Az idei fórumra közel ötszáz hallgató érkezett és tájékozódott a következő félévtől elérhető szakmai gyakorlati lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!