Fontos hírt kaptak az őstermelők: ez sok magyart érinthet

Fontos hírt kaptak az őstermelők: ez sok magyart érinthet

agrarszektor.hu
Az őstermelői nyilvántartásba felvett mezőgazdasági őstermelők tevékenységük során az általános szabályok szerint munkaviszonyban, illetve egyszerűsített módon is foglalkoztathatnak munkavállalókat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egy tájékoztatót adott ki az ezzel kapcsolatos alapvető munkaügyi ismeretekről.

Fontos tájékoztató anyagot készített az Agrárkamara a mezőgazdasági őstermelői tevékenységgel kapcsolatos alapvető munkaügyi ismeretekről. Mint írták, a jogszabály külön az őstermelői munkáltatói körre nem határoz meg foglalkoztatási feltételeket. Mezőgazdasági idénymunka, illetve alkalmi munka esetén ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy az a munkavállalóval korlátozott időtartamban végezhető, valamint az egy munkáltatónál alkalmi munka formájában foglalkoztatható munkavállalókra létszámkorlát is vonatkozik, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben meghatározottak szerint. Az adóhatósághoz való bejelentést a munkavégzés megkezdéséig kell teljesíteni.  

A szükséges ismeretekről a NAK a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Mezőgazdasági őstermelői tevékenységgel kapcsolatos alapvető munkaügyi ismeretek” című anyagban ad tájékoztatást. Az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos információkról a NAK vonatkozó oldalán, a nyilvántartásba vételről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján, valamint adózási kérdésekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán lehet tájékozódni. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?