2024. június 25. kedd Vilmos
Sokan hibáznak a növények átültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a növények átültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Tavasszal és nyáron könnyebben gondoskodhat az ember a növényeiről, mert egyszerűbben kideríthető, hogy mire vágynak. Valamint ekkor, a növekedési szezon elején könnyebben megfigyelhetőek azok az árulkodó jelek, amelyek arra utalnak, hogy a növénynek változásra van szüksége. Na, de mire is érdemes figyelni a tavasz kezdetén? Hogyan gondozza az emberi a szobanövényeit, hogy azok egészségesek maradjanak?

A növények gondozása sokkal több időt vesz igénybe tavasszal és nyáron, mint télen. A növekedési időszak közeledtével egyre több munkája lesz az embernek, például át kell ültetnie azokat a növényeket, amelyek már kinőtték a cserepeiket - olvasható a HelloVidék oldalán. Ezenkívül minden olyan növényt is át kell ültetni, amelynek szüksége van rá: ha ugyanis a növény nagyon zsúfoltnak tűnik, nem fér el a cserépben, ha gyökerek kibújnak a vízelvezető lyukakból, akkor valószínűleg új cserépre van szükség.

A megfelelő talajkeverék megtalálása is nagyon fontos feladat, hiszen minden növény más és más talajtípust kedvel. Amikor az átültetést fontolgatja valaki, akkor érdemes a föld megvásárlása előtt megnézni a csomagoláson, hogy milyen típusú növényekhez ajánlják. Nem szabad megfeledkezni a tápoldatozásról, különböző tápanyag pótlásokról sem! Amikor az időjárás elkezd felmelegedni, ideje elkezdeni trágyázni a növényeket, hiszen táplálékra van szükségük a téli álom után. A trágyázás, tápoldatozás pedig segít beindítani a növekedést, fejlődést.

Mivel egyre melegebbek lesznek a napok, így a vízpótlásra is jobban oda kell figyelni. A talaj gyorsabban kiszárad a tenyészidőszakban, ami azt jelenti, hogy több öntözést kell végezni. Egy héten akár 2-3 alkalommal is szükség lehet rá, attól függően, mennyire meleg az idő.

Ha tavasz, akkor átültetés?

A The Spruce cikke szerint több jele is lehet annak, hogy növényeket át kell ültetni a tavasz folyamán. Az átültetés tényleges gyakorisága a növény típusától és növekedési sebességétől függ. Egyes növények, köztük sok trópusi szobanövény, jobban szeretik, ha jól illeszkednek a cserépbe. Több év is eltelhet anélkül, hogy át kellene őket ültetni. Viszont más növények olyan gyorsan nőnek, hogy évente átültetést igényelnek. De melyek azok az árulkodó jelek, amelyek arra utalnak, hogy ideje átültetni a növényeket?

  1. A gyökerek láthatóan kinőttek a cserépből. Ha elkezd látszani a gyökér, az annak a jele, hogy túl akarnak nőni az edény határain, és nincs hova menniük. A gyökerek vagy átnőnek a vízelvezető lyukakon, vagy a talajvonal felett kezdenek megjelenni
  2. A gyökerek megtöltik az edényt. Ez azt jelezheti, hogy a növény gyökérzethez kötött, más néven cserepes, anélkül, hogy a gyökerek látszódnának.
  3. A talaj nem vezeti el a vizet. Bőséges öntözés után a víznek ki kell csöpögnie a lefolyónyílásokból. Ha nem, a talaj túlságosan tömör az egészséges gyökérnövekedéshez, ezért friss, laza és jól vízelvezető virágföldre kell cserélni.
  4. A növény hullatja a leveleit. Számos oka lehet annak, ha egy növény elveszíti a leveleit. A nyilvánvaló okok - túlöntözés, alulöntözés és betegségek - kizárása után, ha a növény már jó ideje a cserépben van, akkor lehetséges, hogy a talaj tápanyagai kimerültek.
  5. A növény túl nagy, vagy túl kicsi a cseréphez. Ha a cserép és a növény arányai nem stimmelnek, az arra mutat, hogy nincs elegendő talaj és hely a növény gyökereinek a növekedéshez. Ráadásul a cserepéhez túl nagy növény nagyobb valószínűséggel felborul.
  6. A növény megáll a növekedésben. Ezt a jelet a legnehezebb észrevenni, mivel egyes növények nagyon lassan nőnek, és minden növény aktív növekedési időszakokon megy keresztül, majd lelassul. Ha egy növény abbahagyja a növekedést az év azon időszakában, amikor amúgy új hajtásokat, levelet kellene hoznia, akkor előfordulhat, hogy átültetésre van szükség ahhoz, hogy újrainduljon.

A nulladik lépés a növényvásárlás átgondolása legyen

A szakemberek azt tanácsolják mindenkinek, hogy tudatosan vásároljanak növényeket, inkább az egyszerű fajtákat keresve. Az emberek őrült összegeket költenek ritka, vagy felkapott növényekre, de ezeknek gyakran speciális talajra, tápoldatra, vagy akár különleges környezeti körülményekre - napfény, páratartalom - van szüksége, és még így sem biztos, hogy a növény életben fog maradni. Éppen ezért fontos, hogy az ember mindig a lakásához és annak feltételeihez válasszon növényeket, ami sok esetben a legegyszerűbb fajtákat jelenti.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?