Lemondja Kína a gabonamegrendeléseket: ez az egész piacra hatással lehet

Lemondja Kína a gabonamegrendeléseket: ez az egész piacra hatással lehet

agrarszektor.hu
Mintegy egymillió tonnányi ausztrál búzaszállítmányt mondtak le, vagy halasztottak el a kínai importőrök - derült ki az ezekre üzletekre közvetlenül rálátó kereskedelmi források közléséből. A döntés hátterében az áll, hogy a globálisan növekvő búzakészletek lefelé húzzák az árakat.

A kínai importőrök döntéséről szóló hírek azt követően érkeztek, hogy az amerikai kormány több mint 500 ezer tonnányi, eredetileg Kínába irányuló búzaszállítmány törléséről számolt be a múlt héten. A lépés már csak azért is érdekes, mert Kína egyébként világ első számú gabonafelvásárlója, a nemzetközi árak pedig három és fél éves mélypont közelében mozognak - írta meg a Reuters. Kína tavaly növelte a búzaimportját, miután a kedvezőtlen időjárás jelentősen károsította a hazai termést. Az ázsiai nagyhatalom elsősorban ausztrál, amerikai, francia és kanadai búzát vásárolt.

Az árak azonban ezt követően zuhanni kezdtek, mivel Oroszország, a világ első számú búzaexportőre, olcsó terménnyel kezdte elárasztani a világpiacot, hogy a várhatóan bőséges termés előtt leépítse készleteit. Ez pedig azt jelentheti, hogy Kína ismét vásárolni fog, hogy rögzítse az alacsonyabb árakat - mondták el az ágazatban dolgozó kereskedők.

A kínai vevők lemondtak néhány ausztrál búzára vonatkozó üzletet, más esetekben megváltoztatták a szállítás idejét, és az első negyedévről a második, harmadik negyedévre módosították azt - mondta a neve említése nélkül egy nemzetközi kereskedelmi vállalatnál dolgozó szingapúri kereskedő. A vállalat ausztrál búzát értékesít Ázsiába. Egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő szingapúri kereskedő szerint a kereskedelmi vállalatok több ausztrál kikötőben is kiürítették a Kínába szánt szállítmányok számára lefoglalt hajózási résidőket. Mindkét kereskedő az ügy érzékenységére hivatkozva nem kívánt nevet mondani.

Alaposan megkavarta a nemzetközi búzakereskedelmet Kína lépése

Kína, az ausztrál búza legnagyobb vásárlója, négy-öt hónappal ezelőtt foglalhatta le a szállítmányokat, amikor az árak magasabbak voltak. A rakományok lemondása egy erős jelzés a piac szereplői számára, akár azért teszik ezt a kínaiak, hogy olcsóbban vásároljanak újra, akár azért, mert kevesebb a kereslet

- mondta Andrew Whitelaw, az Episode 3 mezőgazdasági tanácsadó cég canberrai munkatársa.

A Refinitiv adatai szerint az orosz búza referencia exportárai ezen a héten először 2020 augusztusa óta 200 dollár/tonna alá csúsztak, ami 2017 óta a legalacsonyabb márciusi eleji árat jelenti. Oroszország az előrejelzések szerint rekordmennyiségű, 51 millió tonna búzát fog exportálni a május 31-én záruló termésévben, szemben az egy évvel ezelőtti 47,5 millió tonnával - közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium.

A fentebb már említett második szingapúri kereskedő beszélt arról is, hogy néhány kínai importőr, aki lemondta vagy elhalasztotta a vásárlást, beleegyezett, hogy büntetést fizet az ausztrál beszállítóknak szállítási költség formájában. Egy dubai székhelyű gabonakereskedő, aki ugyancsak nem kívánta magát megnevezni, elmondta, hogy az egyik közel-keleti malomipari vállalat április eleji szállításra vásárolt egy rakomány ausztrál búzát, anélkül, hogy várakoznia kellett volna. Mint mondta, ez nem lett volna lehetséges a kínaiak a szállítás elhalasztásáról szóló döntése előtt, mivel az ausztrál szállítási naptár már teljesen betelt - tette hozzá a kereskedő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!