Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most az uborkát a piacokon

Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most az uborkát a piacokon

agrarszektor.hu
Lengyelországban a bőséges import egyelőre alacsonyan tartja a most piacra kerülő hazai hajtatott uborka árát a nagybani piacokon. Ez azonban a termelési költségek emelkedése miatt rossz hír a lengyel termelőknek.

Akárcsak Magyarországon, február vége felé Lengyelországban is egyre markánsabban jelenik meg a belföldön termelt hajtatott kígyóuborka a nagybani piacokon. Természetesen még mindig az import áru dominál, és ez egy ideig még így is marad, de viszonylag gyors a kiegyenlítődés a hazai és az behozott tételek árában, ami a felgyorsítja az import kiszorulását - írta meg a FruitVeB.

Egyelőre azonban a hazai üvegházi uborka kínálata még nem jelentős, bár az árcsökkenés mértéke gyors: a február 20-i szinthez képest csaknem 35%-kal mérséklődött az átlagár, ami március elején a 8-9 PLN/kg (730-820 Ft/kg) sávban alakul. Ez elmarad az előző években tapasztalt árszinttől, ami, figyelembe véve a termelési költségek emelkedését, nem jó hír a hazai termelők számára. Az árat egyelőre a bőségesen rendelkezésre álló import tételek nyomják le, ezek jellemzően a 6-8 PLN/kg (545-730 Ft/kg) ársávban érhetők el a nagybani piacokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!