Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most a krumplit a piacokon

Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most a krumplit a piacokon

agrarszektor.hu
Február végére nagyot esett a burgonya ára Lengyelországban. Az áresés ellenére még mindig magas a burgonya ára az előző évekhez képest, és az alacsony európai készletszintek miatt középtávon áremelkedésre lehet számítani.

Február végén Lengyelországban a nagybani piacokon fajtától függően 7-16%-kal esett vissza a burgonya ára, ami megszokott tendenciának számít, legfeljebb a mértéke okozott meglepetést. A 45+ méretű, zsákos kiszerelésű sárga burgonya ára az 1,00-1,33 PLN/kg (90-120 Ft/kg), a pirosé az 1,07-1,40 PLN/kg (95-125 Ft/kg), a fehér burgonyáé pedig az 1,53-2,00 PLN/kg (140-180 Ft/kg) sávba esett vissza, ami a körülbelül egy hónapja tartó emelkedő tendencia megszakadását és az átlagárak januári szintre zuhanását jelenti - írta meg a FruitVeB.

A mostani áresés a kínálat mérséklődésének következménye, amelyben egyrészt szerepet játszott a tavaszias időjárás, másrészt pedig az export átmenetinek tűnő elakadása. Csökkentek a szállítások a legnagyobb felvevőpiacnak számító Románia felé, és jelenleg a Nyugat-Európában tapasztalható helyzet sem kedvező: Franciaországban és Spanyolországban a termelők nem szállítanak Afrika országaiba, az ázsiai exportot pedig a Báb-el Mandeb szorosban kialakult harci cselekmények akadályozzák. (A 35 km széles, és csaknem 100 km hosszú szoros arab nevének jelentése nem véletlenül a “Siralom kapuja” vagy “Könnyek kapuja”, ami veszélyes hajózhatóságára utal.)

Kicsit hosszabb távon azonban áremelkedésre lehet számítani, mivel az európai és a lengyel készletek is alacsonyak az előző évekhez képest. Azokban a szezonokban, amikor az ideihez hasonlóan alakult a helyzet, általában március végén következett be jelentősebb drágulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02