Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Holnap várhatóan elfogadja az Európai Parlament a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet, amelynek értelmében egy sor intézkedést kell hozni a legkülönfélébb ökoszisztémák leromlásának visszafordítására.

Hosszú út és számos módosítás után holnap döntenek az Európai Parlament képviselői a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletről. Az intézkedéscsomag a zöld szervezetek szerint sokat enyhült, mire a végszavazásig eljutott, ám mindenképpen jelentős fejlemény, hogy ez az első olyan európai jogszabály, amely a természetvédelmen túlmutatva aktívan helyreállítja az ökoszisztémákat, és ezzel igyekszik megfordítani számos európai élőhely drasztikus hanyatlását.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig szóló uniós stratégiában foglaltaknak megfelelően az Európai Bizottság még 2022. június 22-én jelentette be, hogy javaslatot nyújtott be a természet helyreállításáról szóló rendeletre.

A tengerektől a városokig

A javasolt rendelet többféle kötelező helyreállítási célokat és kötelezettségeket szabott meg az ökoszisztémák széles skálájára vonatkozóan. Ennek megfelelően érintettek az erdők és a mezőgazdasági földterületek, a városok, a folyók és a tengeri élőhelyek. A jogszabály kiegészít más, már meglévő jogi eszközöket.

A jogszabály kimondja: a tagállamoknak nemzeti szinten kell kidolgozniuk a természet helyreállítására vonatkozó terveket a kívánt célok elérése érdekében.

Voltak vitás pontok

Az Európai Parlament témában kiadott összefoglalója elismeri: bár a természet helyreállítása önmagában komoly társadalmi támogatottságot élvez, a javaslat aggodalmakat váltott ki az érintettek körében.

Az Európai Parlament ugyanakkor tavaly július 12-én elfogadta az álláspontját a rendelettervezetről, miután a Tanács június 20-án elfogadta általános megközelítését az ügyről. Intézményközi tárgyalások tavaly november 9-én ideiglenes megállapodással zárultak, amely lényegesen módosította a Bizottság eredeti javaslatát módosító pontokat. Az elfogadott szöveget a tagállamok képviselői november 22-énn, az ENVI bizottság pedig november 29-én jóváhagyta a szöveget, amelyet várhatóan az Európai Parlament holnapi ülésén megszavaz majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?