Egyre több gazda mond le ezekről az állatokról: sokan befejezik a termelést

agrarszektor.hu
Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa (ŐHGT) különösebb eseményektől mentes, nyugodt évet tudhat maga mögött, de az őshonos fajtákat tenyésztő egyesületek és tagjaik nehéz időszakot élnek meg, a koncentráció nem kedvez ezeknek az ágazatoknak. Sikeresnek bizonyult ugyanakkor az a marketingtevékenység, amit az elmúlt 10 évben végzett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE). A mangalicát világszerte ismerik és keresik, de a hazai fogyasztás szűkülése állandó problémát okoz. 

Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa meglehetősen eseménytelen, kiegyensúlyozott évet tudhat maga mögött. Néhány tenyésztési program áttekintésén és a tenyésztésszervezési támogatások őshonos haszonállatokra vonatkozó részeinek megvitatásán kívül nem volt szükség nagyobb volumenű tanácskozásokra - írta meg a MÁSZ. Ez azonban nem mondható el külön-külön az őshonos fajtákat tenyésztő egyesületekről: az állattartók rendkívül nehéz éveket élnek meg - mondta el Tóth Péterrel, az ŐHGT és a MOE elnöke.

A szakember elmondta, hogy a koronavírus-járvány után, az orosz-ukrán háború mellett 2023 tavaszától érezhető piaci visszaesés következett be a mangalica, a szürke marha és a racka juh esetében is. A termelést először a nehezen beszerezhető és drága takarmány, majd a drasztikusan emelkedő munkabér, energia- és szolgáltatási árak nehezítették. A költségek növekedésével párhuzamosan pedig megkezdődött a kereslet visszaesése.

Az egész 2023-as év során nehezebben lehetett eladni ezeket a mezőgazdasági termékeket, mint az előző években, és ez várhatóan 2024-ben sem lesz másképp. További nehezítő körülmény az a koncentráció, amely minden állattenyésztési ágazatban zajlik. A kistermelők feladják a termelést, és a nagyok pedig egyre nagyobbak lesznek - mondta Tóth Péter. Egyre magasabbra kerül az a limit, ami alatt gazdaságilag nem éri meg termelni. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a társadalmi környezet is megváltozik, amibe egyre kevésbé férnek bele a családi gazdaságok, autentikus háztáji termelők. Ez nagyon megnehezíti az őshonos haszonállatok megőrzését a termelésben, sok állattartó a tevékenysége feladásán gondolkozik. Emiatt is aggasztók azok az esetek, amikor nem érkeznek meg időben a támogatások.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?